Virgil Popescu: ”În acest moment România produce mai multe gaze decât consumă”
Autor: Georgel Simionică | 04 mai 2022, 18:49
Virgil Popescu / Foto: gov.ro
Virgil Popescu / Foto: gov.ro
Proiectul legii offshore are avizul Consiliului legislativ, termenul pentru depunerea amendamentelor este 11 mai şi apoi va intra în comisie, a declarat miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Are avizul Consiliul legislativ şi am văzut pe site-ul Senatului că 11 mai e termen de depunere a amendamentelor, după care intră în comisie", a spus Popescu.

Întrebat despre nemulţumirea reprezentanţilor Black Sea Oil&Gas legată de proiectul legii, ministrul şi-a exprimat convingerea că firma americană va scoate gaze din Marea Neagră în a doua jumătate a anului.

"Eu sunt convins că vom scoate gaze din Marea Neagră, că Black Sea Oil&Gas vor scoate gaze din Marea Neagră în a doua jumătate a anului acesta. (...) Am făcut deja recepţia la lucrările din perimetrul celor de la Black Sea Oil&Gas şi sunt convins că după 1 iulie rămâne să ne comunice dânşii deja data. Deja se fac teste de intrare în sistemul naţional de transport al gazelor naturale", a subliniat Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte gradul de deductibilitate a investiţiilor de 60% cerut de companiile vizate, ministrul Energiei a subliniat că respectă dreptul fiecărei companii sau asociaţii patronale de a încerca să câştige cât mai mult, dar "şi ei trebuie să respecte dreptul statului de a încerca să facă un echilibru" şi că majorarea deductibilităţii la 40% de la 30%, prevăzută în proiect, "este o creştere echitabilă".

Gaze naturale. Gazprom nu va livra NIMIC prin conducta Yamal-Europa

Pe de altă parte, Virgil Popescu a menţionat că în acest moment România produce mai multe gaze decât consumă şi nu există nicio ameninţare pe termen scurt, nefiind în situaţia Bulgariei, care trebuie să găsească rapid alte surse de aprovizionare, în locul Federaţiei Ruse.

"Noi lucrăm la surse alternative şi reducerea dependenţei de gazul rusesc cred că din luna noiembrie a anului trecut. Lăsaţi-mă să finalizăm şi o să vedeţi şi rezultatele. Eu plec la reuniunea regională a miniştrilor Energiei de la Sofia tocmai pentru acea platformă de achiziţie comună de gaze naturale", a punctat ministrul.

Întrebat cum vor fi costurile gazelor pe care le vom importa, Popescu a subliniat că sunt cele din piaţă, dar că nu vrem să ne mai raportăm la hub-ul de la Viena, "care este invadat, este inundat de gaze ruseşti", ci la cel din Olanda.

"Nu vrem să depindem de preţul şi de tendinţele de preţ care sunt impuse de gazul rusesc şi ne uitam la hub-ul din Olanda, la TTF. Când vedeţi cotaţia TTF, e gazul care se vinde pe bursele olandeze şi acesta este preţul. Că e spot, că e pe o lună, pe trimestru, că e pe termen mediu, la un an, la 3 ani, veţi vedea pe bursele olandeze. Acelea vor fi preţurile cu care se va tranzacţiona gazul natural în Europa", a adăugat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?