Virgil Popescu: Reducerea preţurilor ridicate la energie necesită investiţii în capacităţi noi cu emisii reduse de carbon
Autor: Antonia Popescu | 27 oct 2022, 13:34
Ministrul Energiei: A fost lansată sesiunea a doua pentru obţinerea finanţării în proiecte de eficientizare a consumului de energie
Ministrul Energiei: A fost lansată sesiunea a doua pentru obţinerea finanţării în proiecte de eficientizare a consumului de energie
Reducerea preţurilor ridicate la energie necesită investiţii în capacităţi noi cu emisii reduse de carbon iar energia nucleară este o componentă importantă a mixului energetic, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu, care participă în aceste zile, la Washington, la conferinţa ministerială Nuclear Power in the 21st Century, organizată de IAEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică).

În deschiderea conferinţei, ministrul Energiei a susţinut un discurs în care a condamnat ferm folosirea energiei ca armă politică şi războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

"De aceea apreciem sprijinul constant al SUA în asigurarea livrărilor suplimentare de GNL către UE. Pe termen lung, trebuie să începem să ne gândim la relansarea economică a Europei. Reducerea preţurilor ridicate la energie necesită investiţii în capacităţi noi de energie cu emisii reduse de carbon şi sprijin financiar şi administrativ adecvat. În opinia noastră, energia nucleară este o componentă importantă a mixului energetic, permiţând României să se bazeze pe istoricul excelent existent în materie de siguranţă operaţională, precum şi să fie în fruntea implementării SMR în UE", a scris miercuri, pe Facebook, Virgil Popescu.

Acesta a adăugat că sunt necesare eforturi pentru a accelera inovarea nucleară iar energia nucleară trebuie plasată în centrul discuţiilor politice şi strategice despre securitatea aprovizionării şi decarbonizare.

"Cred cu tărie că sunt necesare eforturi la timp pentru a accelera inovarea nucleară. Dar sunt convins că în viitor, energia nucleară trebuie să fie plasată în centrul discuţiilor noastre politice şi strategice despre securitatea aprovizionării şi decarbonizare, iar comunitatea internaţională poate juca un rol important în deschiderea drumului. România este pregătită să-şi împărtăşească experienţa în sectorul nuclear şi cu privire la implementarea SMR-urilor la nivel regional, ca astfel să ne unim eforturile pentru un scop comun: energie sigură, curată, fiabilă şi accesibilă pentru consumatorii noştri. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate", a subliniat ministrul Energiei.

El a vorbit şi despre parteneriatul puternic cu companii nord-americane şi europene din domeniul nuclear, de la selecţia tehnologiei CANDU în anii 60, şi a amintit că, pe baza acestui parteneriat, va avansa proiectul de construcţie nouă în Cernavodă, Unităţile 3 şi 4 şi renovarea Unităţii 1 pentru încă 30 de ani de funcţionare sigură şi eficientă.

"Mai mult chiar, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România demonstrează importanţa parteneriatului strategic pe care îl avem. Totodată, SNN şi NuScale vor dezvolta primul reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa", a precizat sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe