Visul Turciei de a deveni hub de gaze începe să prindă viață

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Navă care transportă gaz lichefiat
Navă care transportă gaz lichefiat
După un acord pe zece ani cu ExxonMobil, Turcia a semnat acum unul cu Shell.

Botas, compania energetică de stat din Turcia, și gigantul britanic Shell au semnat un acord de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL) pentru o perioadă de zece ani. Acordul include opțiunea de redirecționare a livrărilor spre Europa, ceea ce subliniază eforturile Turciei de a deveni un hub regional de gaze. După cum subliniază agenția Bloomberg, această mișcare face parte din strategia mai largă a Ankarei de a-și consolida poziția pe piața energetică internațională.

Livrări anuale

Conform acordului, un număr total de 40 de cargouri încărcate cu gaze lichefiate, echivalentul a patru miliarde de metri cubi, vor fi livrate anual începând din 2027. Ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, a declarat că acest acord deschide noi oportunități comerciale atât la nivel regional, cât și global. „Avem opțiunea de a primi gaze lichefiate de la porturile de umplere și de a le descărca în terminalele europene”, a explicat Bayraktar în cadrul ceremoniei de semnare a acordului.

Turcia, un jucător activ

Declarațiile lui Bayraktar sugerează că Turcia intenționează să joace un rol mai activ în tradingul internațional de gaze. Până acum, Botas s-a concentrat în principal pe importul de gaze pentru consumul intern. Cu toate acestea, noul acord indică o schimbare de direcție, compania urmând să exploreze noi piețe și să crească exporturile.

Obiectivul: Hub regional de gaze

Turcia are un obiectiv strategic clar: să devină un hub regional de gaze și un furnizor important pentru Uniunea Europeană. În acest scop, țara a făcut investiții substanțiale în infrastructura pentru importul de gaze lichefiate și în dezvoltarea resurselor proprii din zăcămintele din Marea Neagră. Deși Turcia exportă deja mici cantități de gaze către UE, capacitatea conductelor actuale către granița de vest cu Bulgaria reprezintă o limitare.

Diversificarea sursele de aprovizionare

În prezent, Botas importă gaze naturale prin conducte din Rusia, Azerbaidjan și Iran. De asemenea, Algeria și Statele Unite sunt principalii furnizori de gaze lichefiate pentru Turcia. Aceste surse diversificate ajută Turcia să-și asigure o aprovizionare constantă și sigură, reducând dependența de un singur furnizor.

Parteneriate strategice pe termen lung

În luna mai a acestui an, Botas a semnat un alt acord important cu grupul american ExxonMobil, tot pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate pe o perioadă de zece ani. Conform acestui acord, Botas va achiziționa până la 2,5 milioane de tone de gaze lichefiate anual de la ExxonMobil. Astfel de parteneriate demonstrează angajamentul Turciei de a-și diversifica sursele de energie și de a-și întări poziția pe piața globală.

Importurile sunt vitale

Turcia depinde în mare măsură de importuri pentru a-și satisface necesarul de gaze. Anul trecut, țara a importat 14,3 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, reprezentând 28,3% din consumul total de 50,5 miliarde de metri cubi. Aceste cifre arată importanța strategică a GNL pentru securitatea energetică a Turciei.

Prin aceste acorduri, Turcia nu doar că își asigură aprovizionarea cu energie pe termen lung, dar își întărește și poziția de jucător cheie în piața regională și globală de energie. Ambițiile Ankarei de a deveni un hub de gaze sunt susținute de parteneriate solide și de o strategie clară de diversificare a surselor de aprovizionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel