Papa a plecat de la Sibiu spre Blaj cu maşina, nu cu elicopterul, cum a fost programat iniţial. Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019" a anunţat că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale s-a modificat, fiind ales planul de rezervă pe cale rutieră.
La sosirea în Blaj, Papa Francisc a urcat în papamobil, fiind aclamat de localnici şi pelerini. Suveranul Pontif a salutat credincioşii, timp în care Corala Catolica de la Biserica Greco-Catolică Sf. Petru din Braşov interpreta "Cântec pentru episcopii martiri".
Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019" a transmis că la evenimentele publice de la Blaj şi pe traseele de deplasare se află 100.000 de oameni.
La Blaj este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen, care este greco-catolică. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă asistă la ceremonia religioasă, însoţită de alţi membri ai guvernului.
În primul rând se află şi rude ale celor şapte episcopi martiri care vor fi beatificaţi de către Papa Francisc.
Papa va celebra la Blaj cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România, slujbă în cadrul căreia va avea loc beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri. În mod obişnuit, beatificarea este oficiată de către Cardinalul Prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, dar de această dată însuşi Papa Francisc va prezida această ceremonie.
Tronul arhieresc pe care va sta Suveranul Pontif în timpul slujbei a fost construit inclusiv cu lemn provenit din închisorile Sighet şi Gherla, unde s-a produs martiriul episcopilor, având astfel "puternice semnificaţii spirituale şi simbolice".
"Am gândit un tron pentru Papa Francisc care să fie realizat cu bucăţi din lemn şi cu gratii din închisorile comuniste, unde episcopii au stat. E un simbol al ofrandei aduse Papei de la Roma de către Biserica noastră. A fost o mărturie pentru Hristos (martiriul episcopilor - n.r.), dar şi pentru comuniunea cu Sfântul Părinte. Aşadar, tronul conţine, în mod simbolic, suferinţa Bisericii noastre", a declarat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop.
La finalul Sfintei Liturghii, Suveranul Pontif va rosti rugăciunea "Regina Coeli (Regina Cerului - n.r.)", momentul recitării antifonului marian pascal urmând să fie transmis în întreaga lume, în 200 de ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...