Vlad Gheorghe: În România nu mai există nicio fabrică de sticlă. Fabricile de conserve cumpără borcanele din afară VIDEO
Autor: Oana Pavelescu | 12 mai 2022, 13:03
Vlad Gheorghe / Foto: captură video
Vlad Gheorghe / Foto: captură video
EXCLUSIV
Vlad Gheorghe, președintele Asociației Naționale de Legume și Fructe (ANLF), invitat la emisiunile DCNews / DCBusiness ”Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu, a făcut mai multe declarații care scot la lumină marile deficiențe din agricultură.

Una dintre problemele semnalate este că în România nu mai există nicio fabrică de sticlă ceea ce face ca borcanele care sunt utilizate în producerea conservelor să fie achiziționate din afara țării, prețul urcând de la 1,30 de lei de la 0,60 lei.

Președintele ANLF a mai spus că este inadmisibil că în România, care este ”grânarul Europei”, să se cumpere o franzelă cu 2 lei iar kilogramul de cartofi să fie 3,5 lei, când defapt, cartoful pleacă de la producător cu 1,20 lei kilogramul.

Vlad Gheorghe a mai ridicat o problemă și anume faptul că penitenciarele și armata nu cumpără alimentele de bază din producția internă. Președintele ANLF a dat exemplul carcasei de porc. Penitenciarele consumă anual 140 de tone, carne care este cumpărată din afara țării.

Șeful asociației legumicultorilor a mai dat un exemplu și anume că o legătură de verdeață pleacă de la producător cu 30 de bai iar la supermarket ajunge să fie aproape doi lei.

O altă bizarerie semnalată de către Vlad Gheorghe mai este și faptul că fabricile de conserve, anul trecut au cumpărat materia primă din afara țării în loc să achiziționeze legumele li fructele din producția internă.

Reprezentantul legumicultorilor a mai atras atenția că toată politica actuală este parcă făcută pentru a distruge producătorii interni, lucru confirmat și de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Prețul la pâine. Aurel Popescu (ROMPAN): ”Obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim”

Invitat la emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu de la DCNews, Aurel Popescu, președintele Rompan, a spus ce se va întâmpla cu prețul pâinii.

Prețul la pâine o să mai crească? ”Da, o să mai crească. Și vă spun de ce. Să vedem ce se întâmplă în acest weekend, să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare, dacă plouă. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și decât făceam de obicei. În aceste condiții, categori, fiind o producție mai mică, se cere un preț mai mare”, a explicat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu. 

Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere, chiar mai mari decât la grâul vechi, a continuat Aurel Popescu, explicând ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, acest lucru ”este un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Și atunci, m-ați întrebat, eu vă răspund: dacă prețul materiei prime crește, obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim, iar dacă murim, nu mai producem pâine. Asta este”. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?