În cadrul unui discurs transmis public, Putin a numit autorii acestor sancțiuni „придурки” (tradus aproximativ în română prin „idioți” sau „tâmpiți”), comentând apoi, cu un zâmbet ironic: „O, scuzați-mă”.
Putin: „Ne pregătim pentru orice, dar nu ne e frică”
În discursul său, liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia nu poate fi intimidată cu noi sancțiuni și că frica ar echivala cu o înfrângere. „Nu trebuie să ne fie frică! Cine începe să se teamă, pierde totul imediat. Dar este esențial să înțelegem ce s-ar putea întâmpla și să fim pregătiți pentru orice acțiuni ale dușmanilor noștri”, a declarat Putin.
El a accentuat că sancțiunile occidentale sunt adesea aplicate „în detrimentul propriu” de către țările care le impun, sugerând că aceste măsuri dăunează economiilor occidentale mai mult decât celei rusești. „Parcă n-ar face anumite lucruri, pentru că le-ar dăuna. Dar le fac! Pridurokî… oh, scuzați”, a spus președintele rus, stârnind rumoare și reacții ample în presa internațională.
Reacții dure, dar aliniate strategiei Kremlinului
Remarca vulgară este una rară chiar și pentru standardele comunicării directe ale liderului rus. Totuși, ea se înscrie în linia retoricii tot mai agresive a Moscovei față de Occident, în contextul conflictului prelungit din Ucraina și al tensiunilor geopolitice tot mai adânci.
Observatorii politici notează că acest tip de discurs – aparent spontan, dar extrem de calculat – este destinat mai ales audienței interne, ca parte a strategiei de consolidare a imaginii de „om puternic” a lui Putin în fața alegătorilor ruși, în special într-un context economic dificil și al presiunilor internaționale continue.
Occidentul, portretizat ca irațional și autodistructiv
Putin a transmis ideea că sancțiunile occidentale sunt nu doar inutile, ci și ilogice: „Ei fac lucruri care le fac rău, dar le fac oricum. De neînțeles, dar asta e natura lor”. Această viziune corespunde mesajelor promovate de propaganda rusă, potrivit cărora Occidentul este un bloc lipsit de pragmatism, orbit de rusofobie și incapabil să-și apere propriile interese.
Sancțiuni tot mai extinse, război prelungit
Comentariile lui Putin vin pe fondul unei noi serii de sancțiuni discutate la nivelul Uniunii Europene și al SUA, vizând industrii strategice rusești, exporturi energetice și rețele de aprovizionare cu tehnologie de înaltă precizie. În paralel, Occidentul caută căi legale de utilizare a activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, ceea ce Moscova consideră un „jaf internațional”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...
Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...
Săptămâna 9-13 iunie 2025 a...
Fondurile de pensii facultative...
Producătorul de accesorii tech...
Iranul analizează în mod serios...
Aurul continuă să fie...
Tensiunile geopolitice din...
În urma zvonurilor privind o...
Andreea Raicu, probabil una...
CFR Călători trage un semnal de...
Toți contribuabilii, inclusiv...
Noile cărți electronice de identitate, emise cu...
România a produs, în primele...
Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...
După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...
Activiștii anti-turism de masă...
A fost depus la Senat un...
Restricțiile impuse de China...
Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...
Renault Group a lansat două...
Conflictul, reconcilierea și...
Escaladare periculoasă în...