Vladimir Putin este alt om? Răspunde Foreign Affairs
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Pandemia l-a obligat pe Putin să intre într-un con de umbră?
Pandemia l-a obligat pe Putin să intre într-un con de umbră?
În Rusia, pandemia a pus într-o situație dificilă atât opoziția, cât și puterea politică. Obișnuită să compare regimul președintelui Vladimir Putin cu democrații mai eficiente și să-i dea întotdeauna note mici la purtare, opoziția tace acum văzând dezastrul creat de noul coronavirus în alte state. Nici susținătorii puterii nu se pot însă lăuda că Rusia a devenit un model al avantajelor oferite de modelul autoritar în perioadă de criză. Coordonând, nu se știe de unde, lupta împotriva noului virus, Putin nu a triumfat, dar nici nu s-a făcut de râs, susțin jurnaliștii americani de la Foreign Affairs.

Simpatizanții liderului de la Kremlin au crezut că, pe fondul crizei generată de covid-19, Putin își va manifesta pe deplin calitățile de lider, ceea ce nu s-a întâmplat. De partea cealaltă, criticii lui au așteptat minciuni și duritate, ceea ce Putin nu a permis. Acționând cu prudență, chiar reținere, Putin și-a pierdut o mare parte din avantaje, ba chiar și-a creat probleme pentru viitorul său. 

Rusia nu a reușit să profite de situația de criză în folosul său geopolitic, iar în interiorul țării, pandemia a slăbit verticala puterii, accentuând conflictul din partidul de elitei aflată la guvernare. 

Epidemia nu a împins regimul lui Putin la măsuri aspre. Rusia a introdus restricții, izolare la domiciliu, carantină și amenzi, dar a acționat cu blândețe. Cel mai eficient a fost la Moscova, unde structurile statului au controlat deplasările oamenilor și a mașinilor folosit coduri QR și camere de supraveghere. Dar chiar și acolo străzile s-au golit, în special pentru că nu aveai unde să mergi. Putin i-a obligat pe angajatori să-și trimită subalternii în concedii plătite, a închis magazinele și restaurantele, iar oamenii s-au temut să nu se îmbolnăvească. 

Citește și Rușii au VACCINUL împotriva covid-19. L-au și testat. Dar nu oricum

Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că liderul de la Kremlin a ”restituit” multe prerogative guvernatorilor regionali, privați de Putin în cei 20 de ani de când conduce Rusia de libertate de mișcare. Mai mult, Putin s-a retras în umbră, lăsându-i pe alții să lupte în prima linie cu pandemia. Un truc? Poate. Sau un calcul? Să-i fi lăsat Putin pe alții să iasă în față, să ia decizii și să-și asume responsabilități doar pentru a le testa capacitatea de a gestiona o situație complicată? Greu de răspuns, deocamdată la întrebare. 

Un lucru este însă cert: pe fondul răspândirii noului coronavirus, a crizei economice provocată de măsurile de restricții, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a apărut ca omul forte al momentului în Rusia. Într-un fel, Sobianin a devenit vedeta mass-media rusești: în presa scrisă, pe ecranele televizoarelor, în online, edilul capitalei iese de departe în evidență. Marea lui problemă este că principalii lui opozanți sunt reprezentanții serviciilor speciale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel