Simpatizanții liderului de la Kremlin au crezut că, pe fondul crizei generată de covid-19, Putin își va manifesta pe deplin calitățile de lider, ceea ce nu s-a întâmplat. De partea cealaltă, criticii lui au așteptat minciuni și duritate, ceea ce Putin nu a permis. Acționând cu prudență, chiar reținere, Putin și-a pierdut o mare parte din avantaje, ba chiar și-a creat probleme pentru viitorul său.
Rusia nu a reușit să profite de situația de criză în folosul său geopolitic, iar în interiorul țării, pandemia a slăbit verticala puterii, accentuând conflictul din partidul de elitei aflată la guvernare.
Epidemia nu a împins regimul lui Putin la măsuri aspre. Rusia a introdus restricții, izolare la domiciliu, carantină și amenzi, dar a acționat cu blândețe. Cel mai eficient a fost la Moscova, unde structurile statului au controlat deplasările oamenilor și a mașinilor folosit coduri QR și camere de supraveghere. Dar chiar și acolo străzile s-au golit, în special pentru că nu aveai unde să mergi. Putin i-a obligat pe angajatori să-și trimită subalternii în concedii plătite, a închis magazinele și restaurantele, iar oamenii s-au temut să nu se îmbolnăvească.
Citește și Rușii au VACCINUL împotriva covid-19. L-au și testat. Dar nu oricum
Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că liderul de la Kremlin a ”restituit” multe prerogative guvernatorilor regionali, privați de Putin în cei 20 de ani de când conduce Rusia de libertate de mișcare. Mai mult, Putin s-a retras în umbră, lăsându-i pe alții să lupte în prima linie cu pandemia. Un truc? Poate. Sau un calcul? Să-i fi lăsat Putin pe alții să iasă în față, să ia decizii și să-și asume responsabilități doar pentru a le testa capacitatea de a gestiona o situație complicată? Greu de răspuns, deocamdată la întrebare.
Un lucru este însă cert: pe fondul răspândirii noului coronavirus, a crizei economice provocată de măsurile de restricții, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a apărut ca omul forte al momentului în Rusia. Într-un fel, Sobianin a devenit vedeta mass-media rusești: în presa scrisă, pe ecranele televizoarelor, în online, edilul capitalei iese de departe în evidență. Marea lui problemă este că principalii lui opozanți sunt reprezentanții serviciilor speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...