Prin invadarea Ucrainei, "Putin a făcut să scadă în mod clar probabilitatea scenariului potrivit căruia să rămână la Kremlin până moare, aşa cum a intenţionat", a afirmat Leonid Volkov într-un interviu pentru AFP, cu prilejul Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie.
Pentru opozant, preşedintele rus "a făcut o greşeală de calcul" lansând trupele sale împotriva ţării vecine la 24 februarie, iar această invazie este sortită eşecului.
Leonid Volkov a recunoscut că "Putin se descurcă bine pentru a-şi vinde propaganda" şi a justifica invazia în ochii acelei părţi a populaţiei ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.
Dar, a insistat Volkov, elitele ruse "trăiesc foarte rău cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare a regimului sau la o schimbare de sistem".
Comunitatea internaţională "ar trebui să ajungă la cei apropiaţi de Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze", a ţinut să menţioneze acest specialist în informatică, nevoit să părăsească Rusia când Aleksei Navalnîi tocmai fusese condamnat la nouă ani într-o colonie penitenciară cu condiţii drastice.
"Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Aleksei va fi eliberat din închisoare", a explicat Volkov. Pentru el, ultimul verdict împotriva lui Aleksei Navalnîi "nu înseamnă nimic".
Citeşte şi: Războiul din Ucraina. Putin nu mai are viață lungă la cârma Rusiei
"Navalnîi este prizonierul politic personal al lui Putin şi toate aceste subtilităţi juridice nu au nicio semnificaţie. Doar Putin poate decide să-l ţină în închisoare sau să-l elibereze, a estimat cel care se vede fiind şi el "una din principalele ţinte" ale Kremlinului.
Volkov locuieşte în afara Rusiei pentru a scăpa de urmăririle penale şi pentru a continua să conducă organizaţia înfiinţată de Navalnîi.
"Încerc să duc o viaţă normală, pentru că nu te poţi proteja cu adevărat de lucruri precum Noviciok", a spus el, arătând spre ceaşca lui de ceai. "A trăi în frică ar fi contraproductiv", a continuat Volkov.
Moscova, care neagă în bloc, este acuzată că a folosit acest agent nervos pentru a încerca să-i elimine pe criticii regimului în Marea Britanie în 2018, dar şi pe Aleksei Navalnîi în Rusia, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...