Volkswagen nu are liniște în SUA. S-a ales cu alte acuzații
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Constructorul este acuzat că i-ar fi înșelat pe investitori
Constructorul este acuzat că i-ar fi înșelat pe investitori
La trei ani şi jumătate după scandalul manipulării emisiilor poluante (Dieselgate), Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA (SEC) a dat în judecată Volkswagen şi pe fostul director general al constructorului auto, Martin Winterkorn, deoarece i-ar fi indus în eroare pe investitori emiţând bonduri şi titluri de valoare de miliarde de dolari, fără a dezvălui că a trişat la testarea emisiilor.

"VW a emis bonduri şi titluri garantate cu active (asset-backed securities) pe pieţele din SUA, în perioada aprilie 2014 - mai 2015, chiar dacă şefii companiei ştiau că un milion de vehicule depăşeau semnificativ standardele privind emisiile poluante", se arată în comunicatul SEC.

În 2015, testele efectuate de Agenţia americană pentru mediu (EPA) au arătat că a trişat la testarea emisiilor instalând un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Riscuri inacceptabile

Prin instalarea softului, Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA crede că VW i-a expus pe investitorii din SUA unor riscuri inacceptabile. Grupul german a respins acuzaţiile, susţinând că bondurile au fost vândute doar investitorilor instituţionali, care aveau experienţă. "Aceşti investitori majori nu au fost afectaţi în niciun fel", a afirmat un purtător de cuvânt al VW.

Citește și Premieră la grupul Volkswagen. Audi va face primul testul

Winterkorn a demisionat imediat după apariţia, în septembrie 2015, a informaţiilor privind emisiile şi a negat întotdeauna că ştia despre soft. Deja Volkswagen a plătit în SUA peste 25 de miliarde de dolari din cauza scandalului emisiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel