Volumul lucrărilor de construcții a scăzut (serie ajustată)
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut (serie ajustată)
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut (serie ajustată)
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna mai faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 7,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

Creşterea pe serie brută a fost evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,8%), lucrările de construcţii noi (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+6,1%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+9,1%), clădirile nerezidenţiale (+7,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+5,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea volumului total al lucrărilor de construcţii a fost evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%), lucrările de construcţii noi (-2,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,4%). Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului clădirilor nerezidenţiale şi clădirilor rezidenţiale cu 1,9%, respectiv cu 1,6%, dar şi o reducere a volumului lucrărilor de construcţii inginereşti cu 5,9%.

Proiecte investiții. ERBAȘU: Nu știu dacă, acum, constructorii sunt pregătiți VIDEO

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în mai volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%.

În primele cinci luni ale acestui an, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 22,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+58,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+58,1%) şi la construcţiile noi (+9,1%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+39,7%), clădirile rezidenţiale (+19,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+63,6%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+50,2%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+11,2%). Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+39,4%), clădirilor rezidenţiale (+19,8%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+8,4%).

INS precizează că informaţiile din comunicat surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel