Volumul lucrărilor de construcții, scădere uşoară în 2021
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
INS, cifre oficiale. Foto: Pexels.com
INS, cifre oficiale. Foto: Pexels.com
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în 2021 față de anul precedent, ca serie brută, cu 0,6%, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Astfel, în 2021, ca serie brută, pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-22,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,9%), în timp ce la lucrările de construcţii noi au crescut cu 5,9%. De asemenea, pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 11,4%, respectiv cu 6,2%, în timp ce clădirile rezidenţiale au crescut cu 28%.

Potrivit sursei citate, în decembrie 2021 comparativ cu noiembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 18,7%, creştere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale (+41,5,%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+14,3%).

Totodată, pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+29,6%), clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,6%).

În decembrie 2021 comparativ cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de
întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,5%, respectiv cu 3,5%.

Citeşte şi: Preţul benzinei a EXPLODAT. Cu cât a ajuns să se vândă, joi, în Bucureşti


Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-8,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,9%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,4%

Pe de altă parte, datele INS relevă că, în decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,9%. Pe elemente de structură, creştere s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+24,6%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 14,8% , respectiv cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 16,4%, respectiv cu 6,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 12,2%.

Potrivit datelor INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a
crescut pe total cu 0,8%. Pe elemente de structură s-a evidenţiat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,1%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 17,1%, respectiv cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 18,8%, respectiv cu 2,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 13,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel