Șoc în turism: Cifrele din 2024 arată stagnare și o criză neașteptată!
Adrian Voican, vicepreședintele...
Legea 78 din 2014 stabilește cadrul legal al activităților de voluntariat, care se pot desfășura în domenii precum artă și cultură, sport și recreere, educație și cercetare, protecția mediului, sănătate, asistență socială, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar și/sau filantropic, dezvoltare comunitară sau dezvoltare socială.
Conform aceluiași act normativ, voluntariatul se efectuează în pe baza unui contract scris, întocmit de organizația non-profit prin intermediul căreia s-a făcut aranjamentul și care are obligația de a nota într-un registru toate contractele de acest gen.
În privința respectivelor contracte, textul legii menționate precizează foarte clar că nu trebuie să mascheze un raport de muncă. “Este interzis, sub sancțiunea anulabilității, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestațiilor respective”, subliniază documentul.
Ce prevede contractul
Contractul de voluntariat va conține, în mod obligatoriu, datele de identificare ale organizației-gazdă care emite certificatul, numărul de înregistrare și data emiterii certificatului și contractului de voluntariat, numele, prenumele și datele de identificare ale voluntarului, coordonatorului voluntarilor și reprezentantului legal al organizației non-profit, perioada și numărul de ore de voluntariat, dar și mențiunea "Voluntarul și organizația emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor și informațiilor cuprinse în acest certificat".
Citește și Salariile românilor, blocate. Cum și ce sume pot fi poprite
Printre altele, contractul trebuie să conțină datele de identificare ale părților contractante, descrierea activităților pe care urmează să le presteze voluntarul, drepturile și obligațiile părților, cerințele profesionale, a abilităților sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente, dar și condițiile de reziliere a contractului.
Contractul este înmânat voluntarului împreună cu o fișă de protecție și o alta în care se notează detaliile legate de activățile efectuate. Contractul de voluntariat încetează la expirarea termenului stabilit în contract sau când toate acțiunile menționate în document au fost desfășurate, în momentul în care organizația non-profit își încetează activitatea, de comun acord sau prin denunțare unilaterală, caz în care se aplică un termen de preaviz de 15 zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Voican, vicepreședintele...
Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă finanțări de...
Patru senatori americani, doi...
Grupul MVM (Magyar Villamos Művek), a doua cea mai mare...
Adrian Voican, vicepreşedinte...
Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service...
Bursa de la Bucureşti a închis...
Nu există riscul ca o poluare...
Conform tradiției din SUA, noul...
Compania Helsing lansează...
SUA impune sancțiuni împotriva...
Revolut Bank UAB anunță că a...
Banca Națională a României a...
Bursa de la Bucureşti a deschis cu scăderi pe...
Ucraina acuză Rusia pentru un...
Un nou pas în era...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
Prognoze optimiste pentru 2025
Cotaţiile la cacao au atins...
James Dyson, inventatorul...
Adrian Voican, vicepreşedinte...
Decizia vine pe fondul crizei...
Într-o încercare disperată de a-și redresa poziția pe...
Un pas istoric pentru...
Iată principalele puncte de...