Vouchere de vacanță. Modificări pentru angajații din instituțiile publice

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Conform noilor modificări aduse prin Ordonanța de Urgență nr. 31/2024, Guvernul României a actualizat prevederile legate de acordarea voucherelor de vacanță, stipulate inițial în Ordonanța de Urgență nr. 8/2009.

Astfel, instituțiile publice vor acorda anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei pentru angajații cu salarii de bază nete de până la 8.000 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026.

Detalii despre noua prevedere

Conform noii legislații, articolul 1 alineatul (2) din OUG nr. 8/2009, modificat prin OUG 31/2024, stipulează următoarele:

„Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.”

Salariul de bază net este suma rămasă după reținerea și achitarea obligațiilor fiscale prevăzute de lege asupra salariului de bază. Conform Legii nr. 153/2017, salariul de bază reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul plătit din fonduri publice, corespunzător funcției, gradului/treptei profesionale, gradului, vechimii în specialitate și gradelor.

Pentru salariații cu grad de handicap, care sunt scutiți de impozitul pe venit, situația este similară cu a celorlalți salariați. Salariul net al acestora va fi mai mare decât al unui salariat fără handicap, dar raportarea pentru acordarea voucherelor de vacanță se va face la valoarea salariului net al persoanei în cauză, calculat după același algoritm.

Procedura de acordare a voucherelor de vacanță

Fiecare salariat are stabilit prin act administrativ al conducătorului instituției atât salariul de bază, cât și celelalte elemente salariale la care este îndreptățit. În calculul salariului net cuvenit funcției de bază se includ doar drepturile salariale aferente funcției de bază, din care se scad obligațiile fiscale prevăzute de lege.

Voucherele de vacanță se acordă analizând drepturile salariale stabilite pentru fiecare salariat în parte prin act administrativ al conducătorului instituției. Salariul de bază poate varia în funcție de situația personală a salariatului din luna anterioară acordării (de exemplu, concediu pentru incapacitate temporară de muncă).

Astfel, pentru a determina eligibilitatea pentru voucherele de vacanță, este necesar să se reanalizeze salariul de bază acordat respectivei persoane în luna acordării, în baza actelor administrative emise de conducătorul instituției.

Noile prevederi legislative aduc clarificări și ajustări importante în ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public, asigurând astfel o aplicare uniformă și echitabilă a acestor beneficii. Instituțiile publice sunt încurajate să respecte aceste norme pentru a facilita accesul angajaților la voucherele de vacanță și pentru a sprijini o politică de recompensare echitabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel