Vouchere de vacanță sau prime de vacanță. Ce este mai avantajos

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
De vouchere de vacanță pot profita nu doar angajații de la stat
De vouchere de vacanță pot profita nu doar angajații de la stat
Nu doar angajatorii de la stat acordă vouchere de vacanță dar și angajatorii privați pot face acest lucru.

În cazul companiilor private, voucherele de vacanță se acordă numai opțional de către angajator dacă acesta își permite să susțină această cheltuială. Companiile care acordă această facilitate nu datorează la stat contribuții ci numai impozit.


Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda (per salariat) în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal. Asta înseamnă, în 2022, o limită maximă de 15.300.000 de lei. Voucherele se pot acorda numai pe suport electronic.

Conform OUG 8/2009 "Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal".

Alte facilități care pot fi acordate de angajatori

Angajatorii au la îndemână și alte variante pentru a acorda bani de vacanță angajaților (întrucât voucherele nu sunt singura opțiune - se pot acorda prime de vacanță, al căror regim este acela de venit suplimentar salariului, impozitat și taxat cu toate dările fiscale pe care suportă și salariul, dar se mai poate folosi și opțiunea decontării ulterioare a cheltuielilor de vacanță).

Pentru angajator, din punct de vedere fiscal, cheltuiala e deductibilă în cazul voucherelor, în limita celor șase salarii minime brute per salariat și nu există obligația de plată a acelei contribuții asiguratorii de muncă pentru acești bani. Angajatul nu datorează contribuții sociale, ci doar impozit de 10%. 

Pentru angajator este mai avantajos dacă acordă vouchere și nu prime în bani, explica ministerul economiei cu ceva vreme în urmă, când îndemna firmele să opteze pentru vouchere care avantajează totodată și turismul național. 

Citește și: Vouchere de vacanță 2022. Cine primește și până când se mai acordă

Potrivit OUG 131/2021, "instituțiile publice (...) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

Începând din luna februarie a acestui an, toate tichetele se emit numai pe suport electronic, ceea ce înseamnă că și voucherele de vacanță vor fi emise doar electronic.

Cum sezonul estival se apropie cu pași repezi, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie alimentate cu cei 1.450 de lei.

Pentru cei care nu au consumat voucherele emise în 2019 sau 2020 vor putea fi utilizate până la finalul lunii iunie 2023.

Încă un lucru important de notat este că emiterea de vouchere de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului 2026 prin ordonanță de urgență în pofida faptului că ar fi trebuit abrogată această măsură la 1 ianuarie 2022. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel