Suma alocată de stat pentru voucherele de vacanță ar putea fi virată direct pe cardurile beneficiarilor, potrivit unui anunț făcut de Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Acesta a precizat că în perioada următoare va fi emis un ordin de ministru care va stabili normele de aplicare ale acestei măsuri.
„Știți că s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei pentru vouchere, dar nici măcar n-au avut o exprimare fericită în acea ‘ordonanță trenuleț’ și de aceea nu puteam să o aplicăm. Până acum nu s-au dat vouchere de vacanță, pentru că nu existau norme de aplicare”, a explicat Voican.
Eliminarea presiunii financiare asupra angajaților
Reprezentanții industriei turistice au insistat ca banii să fie virați direct pe cardurile angajaților, pentru a evita o presiune suplimentară asupra acestora.
„Încercarea noastră a fost că, dacă totuși s-au redus valoric, să nu punem presiune suplimentară nici pe angajat – să vină el întâi cu bani de acasă că o să deconteze cândva, cineva – pentru că am făcut niște studii interne și am ajuns la concluzia că 85% din ei ar renunța în condițiile acestea. Nu funcționează așa și cred că am obținut să le punem banii pe card și gata, să nu trebuiască ca ei să crediteze statul înainte”, a explicat vicepreședintele ANAT.
O altă problemă care ar fi evitată prin această soluție este transformarea angajatorilor într-un fel de „poliție economică”, obligați să colecteze facturi și alte documente justificative.
Rămân doar 640 de lei
„Până la urmă, toată această subvenție s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS și impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliție să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declarație pe proprie răspundere și o atenționare din partea comercianților, ca să nu fie presiune nici pe ei”, a mai spus Voican.
Reprezentanții industriei turistice au subliniat că voucherele de vacanță și-au dovedit eficiența, contribuind la creșterea numărului de unități de cazare și la fiscalizarea turismului.
Obiectiv: 10 milioane de turiști străini
În ceea ce privește turismul internațional, Voican consideră că România trebuie să își propună atragerea a 10 milioane de turiști străini în următorii ani, printr-o creștere anuală de 20%.
„Am reușit să punem în gura mai multor prim-miniștri și miniștri ai turismului un target: 10 milioane de turiști străini să aducem în România. Nu este imposibil. Un calcul matematic ne spune că dacă creștem cu 20%, timp de 8 ani de zile, am făcut 10 milioane. Nu e imposibil și jumătate din populația țării e bine, nu e ca în Franța cu 100 de milioane de turiști anul acesta sau cu 84 de milioane în Spania. Dar se poate. Sunt bani acolo”, a subliniat Voican.
Pentru a atinge acest obiectiv, este nevoie de o strategie clară de promovare și investiții în tehnologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Elon Musk vizitează CIA pentru...
Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și...
Guvernul adoptă o ordonanță de urgență care reformează...
Racheta Spectrum, dezvoltată de...
Ministrul Energiei a comentat,...
Vineri, bursele mondiale au...
Criza ouălor din SUA devine tot...
Piața valutară a fost marcată de incertitudinile...
După ce deputații germani au...
În grupajul de astăzi găsiți...
Preţul aurului a ajuns la 456,5018 lei/gram, raportează...
Metalul prețios atinge un nivel...
Decizia administrației Trump de a impune un tarif vamal...
Planuri anunțate de ministrul bulgar al Energiei.
Agenția de evaluare financiară...
Directorii unora dintre cele...
Pentru a înlocui țițeiul pe care îl primea prin...
Analiștii băncii britanice...
Agenţia pentru Finanţarea...
Discuţii importante între...
Statele Unite fac presiuni...
R. D. Congo dublează salariile...