Tichetul prestatorului casnic: Valoare, cum se obține, câți bani oprește statul
Ministrul Muncii, Simona...
Ministrul Energiei anunță măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și investiții record în capacități noi de producție
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale rămâne în vigoare pentru următoarele luni, dar românii trebuie să se pregătească pentru eventuale scumpiri începând cu luna iulie – aceasta este concluzia mesajelor transmise de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unui interviu acordat presei luni, 1 aprilie. Potrivit oficialului, plafonarea prețurilor la energie electrică se prelungește cu încă trei luni, iar pentru gaze naturale cu un an, dar după această perioadă, doar consumatorii vulnerabili ar mai putea beneficia de ajutor de stat.
„Guvernul României a luat această decizie să prelungească plafonarea prețului la energie electrică pentru clienții finali timp de 3 luni de zile și la gaz pentru un an”, a explicat Burduja. În cazul gazelor, riscurile sunt minime, a susținut ministrul, în condițiile în care prețurile la producător sunt sub control, iar întreg lanțul de distribuție rămâne reglementat.
Situația este însă mai complicată în cazul electricității, în contextul în care, în ultimele luni, prețurile pe piețele europene au crescut cu până la 30%. O situație similară se regăsește și pe piața gazelor, cu o creștere de până la 60%, în special după ce în ianuarie gazul rusesc nu a mai putut tranzita Ucraina.
Consumatorii vulnerabili, sprijiniți cu vouchere sau carduri pentru energie
După cele trei luni de prelungire a plafonării, Guvernul ia în calcul o tranziție către un sistem de vouchere sau carduri pentru energie, dedicate consumatorilor aflați în sărăcie energetică. Acest nou mecanism este prevăzut în Ordonanța nr. 6, iar Ministerul Muncii urmează să finalizeze criteriile și metodologia de aplicare până la jumătatea lunii iunie.
„Principiile pe care le-am enunțat sunt să nu îi punem pe români pe drumuri, să le dăm cât mai puține bătăi de cap și să îi protejăm, prin sprijinul statului, pe acei români care cu adevărat au nevoie de această subvenție”, a declarat ministrul.
Facturile ar putea crește pentru consumatorii cu consum redus
Chiar dacă plafonarea se menține până în iulie, românii cu un consum redus, de sub 100 kWh/lună, care în prezent beneficiază de un preț plafonat de 0,68 lei/kWh, ar putea înregistra o creștere a facturii lunare de la 40 lei la 60-70 lei, în cazul în care nu vor mai beneficia de sprijin. Totuși, Burduja insistă că vor fi protejate categoriile vulnerabile, iar restul consumatorilor vor putea suporta majorările, în special în contextul unor oferte competitive pe piața liberă.
„Există o companie cu capital majoritar de stat care vine cu oferte foarte bune, în jurul valorii de 1 leu/kWh. Deci dacă cineva plătește acum 1,3 lei plafonat, ar putea chiar să plătească mai puțin după 1 iulie”, a precizat ministrul, îndemnând populația să consulte comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE.
Investiții masive în capacități de producție: „România devine o putere regională”
În paralel cu măsurile sociale, Guvernul mizează pe investiții accelerate în noi capacități de producție de energie, pentru a reduce presiunea pe prețuri. Potrivit ministrului Energiei, în 2023 au fost puși în funcțiune 1.255 MW, cât în toți cei opt ani anteriori la un loc. Mai mult, în primele trei luni din 2025, au fost adăugați deja 350 MW, ceea ce confirmă un ritm susținut de dezvoltare.
Sebastian Burduja a declarat că în actualul mandat ministerul a atras 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru energie și că, odată finalizate proiectele, România nu doar că va avea o energie mai ieftină, ci va deveni un jucător regional important, capabil să exporte energie și să reducă dependența de surse externe, în special din Rusia.
„Fiecare megawatt nou pus în funcțiune înseamnă o ofertă mai mare și un preț mai mic. Vom deveni o putere regională. Nu vom depinde noi de alții, ci alții vor depinde de noi”, a afirmat ministrul, făcând trimitere la importanța strategică a României în regiune.
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Muncii, Simona...
Ministrul Muncii, Simona...
Investitorii au afișat un...
Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...
O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...
Ministrul Muncii, Simona...
În 2025, războiul cipurilor...
BNR a comunicat cursul valutar...
Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...
Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...
Primul trimestru tocmai s-a...
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...
Regina Maria, una dintre cele...
Au scăzut rezervele valutare...
Aurul a atins marți un nou...
Kremlinul a venit cu precizări...
Reuters a realizat o cronologie...
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...
Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...
Sebastian Burduja a ţinut să...
Uniunea Europeană se pregătește...
Turismul european spre SUA...
Prin Ordinul ANAF nr. 355/2024,...
Ministerul Finanțelor a pus în...