Vouchere pentru ochelari de vedere. Cine va putea beneficia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Se vor acorda vocuhere pentru ochelari de vedere
Se vor acorda vocuhere pentru ochelari de vedere
O nouă inițiativă legislativă prevede acordarea unor vouchere pentru achiziționarea de ochelari de vedere pentru copii.

De aceste vouchere vor putea beneficia începând cu copii claselor pregătitoare și până în clasa a patra.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că elevii sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, ceea ce înseamnă că aceştia nu trebuie să mai prezinte nicio adeverinţă sau altă dovadă a dreptului lor de a putea beneficia de un consult oftalmologic. 

În calitatea lor de asiguraţi se propune ca voucherul pentru consult oftalmologic şi achiziţionare de ochelari să fie decontat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de la Bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Inițiatorii prevederii spun că un studiu privat, dat publicităţii în 2019, scotea la iveală o realitate pe care o bănuiau foarte mulţi: mai mult de 70% dintre români nu merg la timp la consultaţiile oftalmologice. Cei mai mulţi nu merg din lipsă de informaţii, lipsă de bani sau timp. Când vine vorba de copii, aceste cifre s-ar putea să fie şi mai îngrijorătoare. 

Din această cauză, tot mai mulţi români suferă de afecţiuni precum miopia, hipermetropia, cataracta congenitală sau astigmatismul. Însă, se mai spune în expunerea de motive, dacă ar merge la timp la un control oftalmologic, toate aceste afecţiuni ar putea fi prevenite sau corectate. 

Este demonstrat că afecţiunile de vedere pot avea un impact negativ asupra vieţii sociale, asupra puterii de concentrare a copilului la ore, iar rezultatele la învăţare pot scădea considerabil odată cu avansarea bolii. Toţi specialiştii recomandă minim un control oftalmologic anual la adulţi. Copiii ar trebui să meargă din şase în şase luni la un control oftalmologic. 

Mai mult, de la declanșarea pandemiei de Covid-19, copiii petrec tot mai mult timp în faţa calculatoarelor, a tabletelor sau telefoanelor. Studiile arată că orele petrecute în faţa acestor dispozitive obosesc ochii. Mulţi nu conştientizează faptul că cu cât stau mai mult, cu atât cresc efectele dăunătoare asupra vederii. Peste 42% dintre români recunosc faptul că stau cel puţin 8 ore în faţa calculatorului, iar 6% chiar adorm la calculator. 

Inițiatorii acestei noi legi spun că sursa de inspirație este legislația din Europa de Vest unde ochelarii pentru calculator sunt incluşi în asigurarea medicală și se dă exemplul FRanței une bugetul alocat este de 150 de euro pentru doi ani, iar în Germania de 80 euro. 

În expunerea de motive se mai spune că suma anuală care se propune să fie alocată pentru ochelarii copiilor să fie în jurul de 200 de lei. Părinţii sau aparţinătorii legali să opteze la şcoală pentru a putea beneficia de aceste bonuri valorice, iar finanţarea să vină integral de la bugetul de stat. 

Mai mult, se propune ca în funcţie de numărul elevilor care vor opta pentru aceste vouchere, şcolile să poată organiza, chiar în cabinetele medicale şcolare sau într-un alt spaţiu apropiat şcolii, în parteneriat cu prestatori de servicii medicale din zonă, un centru în acest sens. Astfel, în zonele indepărtate de oraşele mari, copiii nu vor mai fi nevoiţi să plătească şi transportul sau să lipsească de la şcoală în ziua controlului. 

De aceste vouchere vor putea beneficia copii de la clasa pregătitoare până în clasa a patra în primă instanță iar pentru elevii mai mari ar putea apoi să fie extins acest program.

Citește și: Vouchere sociale 250 lei. Când se virează a treia tranșă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel