Ajutorul financiar de 250 de lei acordat de stat pensionarilor și persoanelor cu venituri mici pentru alimente și hrană caldă ar putea fi folosit, pe viitor, și pentru achiziționarea de medicamente.
În orice caz, asta și-ar dori inițiatorii unei propuneri legislative aflată în dezbaterea senatorilor români. Inițiativa în cauză își propune, altfel spus, să modifice cadrul legal în baza căruia să acordă respectivele vouchere prin includerea medicamentelor pe lista bunurilor ce pot fi cumpărate cu acești bani oferiți o dată la două luni, adică de șase ori pe an.
Se modifică o sintagmă
Prima dintre schimbările conținute de viitoarea lege, dacă va ajunge să dețină acest statut, vizează înlocuirea sintagmei “suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde” cu sintagma “suport electronic pentru medicamente, produse alimentare şi mese calde”.
De asemenea, se stabilește acum că, în cazul medicamentelor care se eliberează cu prescripţie medicală, din valoarea tichetelor sociale se va putea achita doar valoarea necompensată din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
În schimb, pentru medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală, din valoarea tichetelor sociale se vor putea achita doar medicamentele prescrise de un medic, după cum apare în proiect.
Risc crescut de sănătate
În expunerea lor de motive, inițiatorii precizează că măsura propusă de ei este necesară deoarece “grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sănătate datorat lipsei accesului la servicii de sănătate adecvate, precum şi condiţiilor de viaţă precare. Includerea medicamentelor ar ajuta la asigurarea accesului la tratament pentru aceşti beneficiari, în special pentru acoperirea coplăţii pentru medicamentele compensate în procent mai mic de 100%”.
De amintit că OUG 63/2022, prin care au fost introduse tichetele sociale pentru alimente și mese calde, stabilește că de aceste ajutoare pot beneficia:
- pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
persoanele fără adăpost.
Citește și Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...