Vrei să-ți vinzi mașina? Atenție, au fost introduse reguli noi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este bine să le știți decât să vă enervați după aceea
Este bine să le știți decât să vă enervați după aceea
Este vorba de o serie schimbări apărute ca urmare a modificărilor operate în Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. 

Una dintre noile reguli prevede posibilitatea încheierii electronice a contractului pentru vânzarea mașinilor, documentul putând fi trimis autorităților tot prin mijloace electronice. Documentul se va putea încheia în format electronic indiferent dacă e vorba despre o tranzacție între două persoane cu domiciliul fiscal în România sau între o persoană rezidentă în România și una cu rezidență străină.

În același timp, contractul de vânzare a mașinii poate fi semnat electronic doar dacă ambele părți au semnătură calificată. În acest scop, se poate folosi un model de formular deja existent în legislație. Este vorba, mai exact, despre formularul ITL 054.

În al treilea rând, cei care vor să-și vândă mașina nu trebuie să mai dețină, în anumite condiții, certificat de atestare fiscală. Concret, dacă la vânzarea mașinilor se folosește contractul oficial de vânzare-cumpărare auto, nu mai este nevoie de prezentarea certificatului de atestare fiscală.

Citește și ITP-mașinilor. Care sunt regulile din acest an ale inspecției tehnice

Citește și Codul rutier modificat. AMENDĂ de peste 1000 de lei dacă nu ai grijă de mașina ta

Și, în sfârșit, persoanele care doresc să-și vândă mașina au la dispoziție un model oficial de contract de vânzare-cumpărare auto. El poate fi găsit pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și permite. După descărcare, pentru că documentul conține foarte multe date precum nume, serii și coduri, iar scrisul de mână le-ar putea face de neînțeles, e recomandat ca actul de vânzare-cumpărare să fie completat fie cu ajutorul mașinii de scris, fie al calculatorului.

Merită menționat că, anul acesta, a fost modificat inclusiv Codul rutier, care vine cu o serie întreagă de noi reguli, cu creșteri impresionante de amenzi, dar și cu pedepse noi. 

Una dintre noile amenzi vizează geamurile mașinilor. Dacă un șofer pleacă la drum fără să le curețe, să fie pregătit să scoată din buzunar o grămadă de bani. Pentru că, dacă nu mențin curate toate geamurile autovehiculului pe care o conduc, șoferii vor fi sancționați, din 27 februarie, cu amenzi de aproape 1.200 de lei, conform ordonanței ce vizează modificarea Codului rutier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel