Ce este FNGCIMM? Cătălin Leonte: Un instrument ce permite reducerea prețului dobânzii
Cătălin Leonte, Director...
După o oprire de câteva luni, compania reia producția de polimeri cu impact major asupra industriei locale
Rompetrol Rafinare anunță repornirea instalației de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) la începutul lunii mai 2025, după ce aceasta fusese oprită la finalul anului trecut din cauza unui context de piață nefavorabil. Reluarea producției vine în urma unei investiții de 1,5 milioane de dolari, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Creșterea cererii readuce în funcțiune o instalație-cheie
"Creșterea cererii pentru produsele petrochimice ne-a determinat să reactivăm instalația LDPE, ceea ce va duce la un progres vizibil al diviziei de petrochimie", a declarat Yedil Utekov, Director Producție și Servicii Industriale al KMG International (Rompetrol). În absența instalației LDPE, activitatea diviziei a depins exclusiv de funcționarea instalației de polipropilenă (PP).
Testele tehnologice au fost finalizate cu succes în aprilie
Înainte de repornire, instalația a trecut printr-o revizie generală, ce a inclus teste hidraulice, de rezistență și de funcționare a sistemului de conducte. Rominserv, contractorul general al Grupului, a coordonat lucrările de punere în funcțiune, care au inclus verificări ale echipamentelor-cheie, precum compresorul de 6,8 MW – cel mai mare din rafinărie – și reactorul ce funcționează la presiuni între 2.300–2.400 bar. Etilena utilizată ca materie primă este stocată la -103°C într-un rezervor criogenic special.
Produse pentru multiple industrii, disponibile din mai
Instalația LDPE, cu o capacitate anuală de 75.000 tone, va furniza sorturi de polietilenă pentru ambalaje, agricultură, film termocontractibil și alte aplicații industriale. În 2024, divizia de petrochimie a procesat 83.000 tone de propilenă, obținând circa 60.000 tone de polimeri. Obiectivul pentru 2025 este de a depăși 145.000 tone.
Povestea unei instalații strategice: de la conservare la relansare
LDPE a fost pusă în funcțiune inițial în 1988 și oprită în 1996, după o funcționare intermitentă. După o perioadă de conservare, în 2005 instalația a trecut printr-un amplu proces de modernizare, iar în 2006 a fost repornită, alimentată cu etilenă din import. Tot atunci a fost construit, în portul Midia, singurul terminal marin de aprovizionare cu etilenă de la Marea Neagră, cu o capacitate de stocare de 10.000 tone. Investiția totală din acea perioadă s-a ridicat la aproximativ 30 de milioane de dolari.
Rompetrol – partener de încredere în industrie și angajator stabil
Chiar și în perioada de oprire a instalației, compania nu a recurs la disponibilizări, redistribuind personalul în cadrul altor activități, consolidându-și reputația de angajator sigur. Acționarii principali ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63%) și statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, Director...
Leul s-a menținut stabil față...
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...