Banca americană îmbunătățește perspectiva obligațiunilor românești și anticipează o depreciere moderată a leului
Rezultatul alegerilor prezidențiale din România aduce un plus de stabilitate pe radarul marilor investitori internaționali. Potrivit unei analize publicate de JPMorgan, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, victoria lui Nicușor Dan în alegeri reduce riscul politic asociat României și diminuează probabilitatea ca țara să fie retrogradată sub nivelul „investment grade”, considerat recomandat pentru investiții.
Încredere mai mare în economia românească
„O retrogradare a ratingului suveran sub categoria investment grade este acum mai puțin îngrijorătoare”, notează analiza JPMorgan, citată de Reuters. Investitorii privesc cu mai multă încredere noul context politic de la București, văzând în alegerea lui Nicușor Dan un semnal de reechilibrare a direcției economice și fiscale.
În acest context, banca americană a revizuit indicatorul privind expunerea la obligațiunile internaționale ale României, trecând de la "underweight" (recomandare de reducere a deținerilor) la "marketweight", ceea ce sugerează că marja de risc este acum în linie cu media pieței.
Mai mult, în cazul bondurilor guvernamentale locale, JPMorgan a modificat poziția de la "marketweight" la "overweight", ceea ce semnalează încrederea în evoluția pozitivă a titlurilor de stat românești în perioada următoare.
Prognoză privind cursul: leul va continua să se deprecieze, dar lent
Cu toate acestea, analiștii JPMorgan nu exclud o depreciere moderată a leului. Ei estimează că până la finalul trimestrului al doilea, moneda națională va ajunge la 5,10 lei/euro, iar până la finalul anului 2025, cursul ar putea atinge 5,25 lei/euro. Această traiectorie este văzută drept o ajustare firească, într-un context fiscal dificil, dar și în condițiile unei relative mențineri a stabilității politice și economice.
Un guvern până în iunie, pachet fiscal până la finalul lunii
Totuși, formarea unei majorități guvernamentale rămâne complicată, avertizează banca americană. Potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist al JPMorgan, „în cel mai bun scenariu, un Guvern ar putea fi stabilit până la mijlocul lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi adoptat până la finalul lunii iunie”.
Aceste estimări indică faptul că investitorii internaționali urmăresc cu mare atenție nu doar rezultatele politice, ci mai ales viteza de acțiune a noii administrații în ceea ce privește măsurile fiscale și de reducere a deficitului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Nicușor Dan în...
Ministrul francez al...
Banca Națională a României a...
Costul banilor scade ușor pe...
Bursa de la București urcă puternic după alegeri:...
Compania financiară britanică Revolut a anunţat luni că...
La trei ani de REPowerEU,...
Moneda națională se apreciază...
Tranzacțiile imobiliare au...
ANAF, atenţionare pentru...
Loteria Română lansează o nouă ediție a „Lozului...
Economia subterană din România...
Statul oferă până la 37.000 de...
După aderarea la Uniunea...
Valoarea maximă rămâne 800 de...
Motocicletele și...
Statele Unite pierd ultimul...
La cel de-al doilea tur de...
Nvidia va începe, în lunile următoare, livrarea unui nou...
Moody’s a retrogradat ratingul...
Până la ora 15:00 au votat,...