Wall Street scapă de coșmarul Twitter. Băncile vând ultimul miliard din datoria lui Musk

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Wall Street / Foto: Unsplash
Wall Street / Foto: Unsplash
Băncile de pe Wall Street scapă de povara datoriilor Twitter și vând ultimul pachet de credite legate de achiziția făcută de Elon Musk.

După mai bine de doi ani de incertitudini și pierderi, marile bănci de pe Wall Street au reușit să vândă ultimul pachet din cele 13 miliarde de dolari de datorii generate de preluarea Twitter de către Elon Musk în 2022, scrie Wall Street Journal.

Un coșmar financiar lung de peste doi ani

În aprilie 2022, Morgan Stanley, Bank of America și alte cinci bănci au acceptat să finanțeze achiziția Twitter de către Elon Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari, printr-un pachet de datorii de 13 miliarde de dolari. Planul inițial era simplu: împrumuturile urmau să fie vândute rapid investitorilor, generând câștiguri substanțiale din comisioane.

Însă, până la finalizarea tranzacției, piețele financiare s-au prăbușit, iar investitorii au devenit extrem de reticenți în a paria pe datoria Twitter. Astfel, creditele au rămas blocate în bilanțurile băncilor, devenind cel mai lung și problematic „deal agățat” de la criza financiară din 2008.

Contextul schimbat care a deblocat vânzarea

Schimbarea decisivă a venit în 2024, odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale și apropierea sa de Elon Musk, devenit un aliat politic esențial. Revenirea unor giganți precum Amazon în rândul advertiserilor de pe platforma redenumită X, dar și fuziunea cu startup-ul de inteligență artificială xAI, au reabilitat percepția investitorilor.

Valoarea combinată a X și xAI a fost estimată la 113 miliarde de dolari, potrivit lui Musk, ceea ce a dat un impuls masiv vânzărilor de datorii către investitori dornici să participe la noua expansiune tehnologică.

Ultima tranșă, vândută în ciuda volatilității piețelor

Luni, băncile au reușit să vândă ultimul pachet de 1,2 miliarde de dolari din datoria Twitter, la un preț de 98 de cenți pe dolar, potrivit surselor citate de Wall Street Journal. Aceasta, în ciuda volatilității recente cauzate de anunțurile privind noile tarife comerciale ale administrației Trump.

Până acum, începând cu luna februarie, băncile au vândut aproximativ 11 miliarde de dolari din aceste credite, reușind astfel să își minimizeze pierderile și să încheie un capitol extrem de dificil.

Lecțiile unui „deal agățat” legendar

Achiziția Twitter a fost considerată cea mai dezastruoasă tranzacție finanțată de bănci din ultimele două decenii. La un moment dat, băncile își evaluaseră pozițiile la doar 65 de cenți pe dolar. Pierderile directe din vânzarea la discount au fost compensate parțial de dobânzile anuale ridicate, estimate la 1,5 miliarde de dolari, încasate în această perioadă.

Totuși, impactul asupra industriei bancare a fost semnificativ: unele instituții au redus bonusurile, au pierdut angajați cheie și au cedat teren în fața competitorilor din sectorul creditării private.

„Pentru cei care spun să nu pariezi niciodată împotriva lui Elon Musk, se pare că au avut dreptate de data aceasta”, a comentat Steven Kaplan, profesor de finanțe la Universitatea din Chicago.

Urmează o nouă rundă de finanțare

Conform surselor citate, Musk și compania sa combinată xAI se pregătesc să lanseze o nouă rundă de finanțare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea duce evaluarea entității la peste 113 miliarde de dolari.

Astfel, după un parcurs plin de obstacole, băncile par să își fi recăpătat încrederea că relația cu Musk le poate aduce noi oportunități de afaceri în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Taipei / FOTO: Wikipedia

Experții BofA, despre paradoxul fiscal al Taiwanului

Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...

Donald Trump
Wall Street / Foto: Unsplash
foto: Freepik.com
Parc eolian
Programul Sprijin pentru România
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik

Americanii pot face cumpărături direct prin ChatGPT

La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...

Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

Unul dintre laboratoarele AstraZeneca / FOTO: https://www.astrazeneca.com/

AstraZeneca transferă o parte din producție în Statele Unite

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...

Plantație de orez / FOTO: Freepik

Mai puțină apă, același randament: Pariul orezului chilian

Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...

Bani / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Satelit / FOTO: Freepik
Vapoare / Foto: Freepik
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Sala jocuri de noroc
Plata pensiei de urmaș poate fi suspendată / Foto: Arhivă
Freepik.com

pixel