La tranzacționarea timpurie, indicele Dow Jones a câștigat 1.342,89 puncte, adică un salt de 3,07%, urcând la 43.564,77 puncte, un record de sesiune, iar Standard & Poor's 500 a crescut cu 1,94%. Nasdaq Composite a sărit cu 1,79% sau 330,93 puncte, la 18.772,761, scrie agenția Reuters.
Marii câștigători ai alegerilor
Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, la care se adaugă o majoritate probabilă a partidului republican în Senat și Camera Reprezentanților, a fost salutată de piața de acțiuni, programul economic susținut de Trump fiind considerat favorabil creșterii și a inflației, mediu favorabil pentru întreprinderi. Un optimism stimulat și de promisiunea privind reducerea impozitelor pe profit. „Acțiunile americane sunt mariele câștigătoare ale alegerilor”, consideră Maxime Dupuis, co-director de investiții la ODDO BHF AM.
Prin urmare, a estimat el, micile întreprinderi ar trebui să facă performanță, la fel ca și unele sectoare foarte reglementate, cum ar fi serviciile financiare și energia (cu excepția energiilor din surse regenerabile).
Cel mai expus riscului
În schimb, pentru piețele emergente, care depind de finanțarea în dolari, politica promisă de Donald Trump va scumpi împrumuturile, ceea ce va avea ca rezultat un impact dublu atât monetar, cât și asupra nivelului exporturilor, atrage atenția Reuters. Elementele susceptibile de a relansa inflația în Statele Unite ar putea afecta prețurile din alte părți ale lumii, mai ales dacă Trump impune Chinei taxe vamale disproporționate, așa cum a promis că va face.
China, cel mai mare exportator mondial, este disperată să revină pe o creștere robustă și constantă. Prin urmare, ar putea râvni noi piețe pentru produse suprataxate în Statele Unite, vânzându-le în special în Europa. Mexicul ar putea fi cel mai grav afectat având în vedere comentariile recurente ale lui Donald Trump despre închiderea graniței cu Statele Unite. „Mexicul este cel mai expus riscului”, spune Jon Harrison de la TSLombard.
Europa, pe de altă parte, ar putea suferi costuri crescute de securitate dacă Donald Trump reduce sprijinul pentru NATO, ceea ce este, totuși, puțin probabil. Dacă se va întâmpla însă, va apărea o mare problemă, și anume datoria publică în Europa, care este deja aproape de 90% din PIB. Prin urmare, finanțele sunt tensionate în majoritatea țărilor europene, iar guvernele vor lupta să stimuleze o economie care suferă de bariere comerciale în timp ce finanțează noi cheltuieli militare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...