Wall Street se deschide cu un record după victoria lui Trump

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Veselie mare pe Wall Street
Veselie mare pe Wall Street
Bursa din New York a sărit la deschiderea tranzacțiilor de miercuri, după victoria lui Donald Trump, al cărui program economic este considerat favorabil activelor de risc. În același timp, Erik Nielsen, consilier economic la UniCredit este de părere că ”Trump reprezintă o amenințare serioasă – și până acum în mare măsură subestimată – pentru piața de obligațiuni americană și, prin urmare, pentru stabilitatea financiară globală”.

La tranzacționarea timpurie, indicele Dow Jones a câștigat 1.342,89 puncte, adică un salt de 3,07%, urcând la 43.564,77 puncte, un record de sesiune, iar Standard & Poor's 500 a crescut cu 1,94%. Nasdaq Composite a sărit cu 1,79% sau 330,93 puncte, la 18.772,761, scrie agenția Reuters.

Marii câștigători ai alegerilor 

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, la care se adaugă o majoritate probabilă a partidului republican în Senat și Camera Reprezentanților, a fost salutată de piața de acțiuni, programul economic susținut de Trump fiind considerat favorabil creșterii și a inflației, mediu favorabil pentru întreprinderi. Un optimism stimulat și de promisiunea privind reducerea impozitelor pe profit. „Acțiunile americane sunt mariele câștigătoare ale alegerilor”, consideră Maxime Dupuis, co-director de investiții la ODDO BHF AM.

Prin urmare, a estimat el, micile întreprinderi ar trebui să facă performanță, la fel ca și unele sectoare foarte reglementate, cum ar fi serviciile financiare și energia (cu excepția energiilor din surse regenerabile). 

Cel mai expus riscului

În schimb, pentru piețele emergente, care depind de finanțarea în dolari, politica promisă de Donald Trump va scumpi împrumuturile, ceea ce va avea ca rezultat un impact dublu atât monetar, cât și asupra nivelului exporturilor, atrage atenția Reuters. Elementele susceptibile de a relansa inflația în Statele Unite ar putea afecta prețurile din alte părți ale lumii, mai ales dacă Trump impune Chinei taxe vamale disproporționate, așa cum a promis că va face.

China, cel mai mare exportator mondial, este disperată să revină pe o creștere robustă și constantă. Prin urmare, ar putea râvni noi piețe pentru produse suprataxate în Statele Unite, vânzându-le în special în Europa. Mexicul ar putea fi cel mai grav afectat având în vedere comentariile recurente ale lui Donald Trump despre închiderea graniței cu Statele Unite. „Mexicul este cel mai expus riscului”, spune Jon Harrison de la TSLombard. 

Europa, pe de altă parte, ar putea suferi costuri crescute de securitate dacă Donald Trump reduce sprijinul pentru NATO, ceea ce este, totuși, puțin probabil. Dacă se va întâmpla însă, va apărea o mare problemă, și anume datoria publică în Europa, care este deja aproape de 90% din PIB. Prin urmare, finanțele sunt tensionate în majoritatea țărilor europene, iar guvernele vor lupta să stimuleze o economie care suferă de bariere comerciale în timp ce finanțează noi cheltuieli militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel