Warren Buffet s-a descotorosit de aproape 50% din acțiunile Apple

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Warren Buffett
Warren Buffett
Berkshire Hathaway Inc. și-a redus participația la Apple Inc. cu aproape 50%, ca parte a unei vânzări masive în al doilea trimestru, care a dus acumularea de numerar a miliardarului Warren Buffett la un record de 276,9 miliarde de dolari.

Vânzări masive și profituri în creștere

În total, Berkshire a vândut acțiuni în valoare netă de 75,5 miliarde de dolari în această perioadă, a raportat sâmbătă conglomeratul cu sediul în Omaha, Nebraska. Profitul operațional a crescut la 11,6 miliarde de dolari, față de 10 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Strategia lui Buffett și contextul pieței

Buffett a vândut acțiuni în timp ce indicele bursier S&P 500 a crescut, stabilind un nivel record la jumătatea lunii iulie, deși indicele a scăzut în fiecare din ultimele trei săptămâni din cauza îngrijorării că euforia inteligenței artificiale a devenit exagerată. Vineri, datele slabe privind forța de muncă au subliniat riscul unei încetiniri economice, iar indicele S&P a scăzut cu 1,8%.

Berkshire și-a redus semnificativ participația și la Bank of America Corp, cel mai mare pariu bancar. Berkshire a redus această poziție cu 8,8% de la jumătatea lunii iulie, conform unui raport depus joi.

Berkshire s-a străduit să găsească modalități de a-și mobiliza muntele de lichidități pe măsură ce prețul acțiunilor a crescut vertiginos și activitatea de tranzacționare a stagnat. La întâlnirea anuală a acționarilor firmei din luna mai, Buffett a declarat că nu se grăbește să îi cheltuiască "decât dacă credem că facem ceva cu risc foarte mic și care ne poate aduce mulți bani".

Câștigurile din investițiile la Apple

De când Berkshire a dezvăluit prima sa participație la Apple în 2016, Buffett a profitat de câștiguri pentru a acumula un profit masiv pe hârtie. Berkshire a cheltuit doar 31,1 miliarde de dolari pentru cele 908 milioane de acțiuni Apple pe care le deținea până la sfârșitul anului 2021. Acum, cele aproximativ 400 de milioane de acțiuni Apple ale sale erau evaluate la 84,2 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie.

Citește și: Bill Gates și Warren Buffett vor să trasforme energia nucleară

Buffett a declarat la întâlnirea acționarilor din luna mai că Apple a fost o afacere "chiar mai bună" decât alte două la care deține acțiuni, American Express Co. și Coca-Cola Co. El a declarat atunci că Apple va rămâne probabil principala sa participație, indicând că problemele fiscale au motivat vânzarea, "dar nu mă deranjează deloc, în condițiile actuale, construirea poziției de numerar", a spus el.

Cât despre motivele din spatele vânzărilor unii analiști opinează că vânzările de acțiuni ale Berkshire vizează probabil evitarea impozitelor mai mari pe câștigurile de capital, iar recoltarea profiturilor poate continua în unele poziții pe termen lung.

Problemele Apple pe piața chineză

Apple, cu sediul în Cupertino, California, a raportat săptămâna aceasta că vânzările către China au scăzut cu 6,5%, la 14,7 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, ratând proiecția de 15,3 miliarde de dolari a Wall Street.

Rezultatele au reaprins temerile că Apple pierde teren pe una dintre cele mai importante piețe externe ale sale. Apple se confruntă cu o concurență mai acerbă în regiune, iar guvernul a limitat utilizarea tehnologiei străine în unele locuri de muncă. De asemenea, creșterea economică din China s-a înrăutățit.

Apple a atribuit o mare parte din declin efectelor unui dolar puternic, afirmând că afacerile subiacente din China sunt de fapt mai sănătoase decât înainte. În urmă cu trei luni, directorii spuneau că încetinirea era mai puțin cauzată de iPhone-ul neperformant și mai mult de vânzările slabe ale altor produse.

Speranțele investitorilor în tehnologia AI

Acțiunile Apple au crescut în acest an, susținute de speranța investitorilor că noua tehnologie AI va contribui la creșterea vânzărilor. Însă, la 28 iulie, Bloomberg News a raportat că viitoarele funcții AI ale Apple vor sosi mai târziu decât se anticipase, ratând lansarea inițială a viitoarelor sale revizuiri software pentru iPhone și iPad, dar oferind companiei mai mult timp pentru remedierea erorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR

pixel