Warren Buffett, scrisoare către acționarii Berkshire: ”Nimic nu este perfect”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Warren Buffett
Warren Buffett
Warren Buffett, considerat unul dintre cei mai respectați investitori din lume, supranumit Oracolul din Omaha, nu se ferește să recunoască faptul că îi este dor de prietenul și partenerul lui de afaceri de este șase decenii, Charlie Munger.

Anul acesta, Warrenn Buffett, în vârstă de 93 de ani, a dedicat o mare parte din tradiționala sa scrisoare adresată acționarilor companiei Berkshire Hathaway, prietenului său, Charile Munger, decedat în noiembrie anul trecut la vârsta de 99 de ani. 

900 miliarde de dolari

„Charlie a fost arhitectul a ceea ce astăzi este colosul Berkshire, iar eu am fost antreprenorul care a construit zi de zi viziunea lui”, a scris omul de afaceri, a cărui companie cu sediul în Omaha este estimată la peste 900 miliarde dolari. 

„Buffett, probabil cel mai venerat investitor din lume, i-a atribuit lui Charlie Munger mare parte din succesul Berkshire și a reușitelor lui personale”, a comentat Jim Shanahan, analist la Edward Jones. „Fără înțelepciunea și îndrumarea lui Munger, Buffett nu s-ar fi bucurat de succesul pe care l-a cunoscut. 

Sub conducerea celor doi investitori, Berkshire deține a devenit proprietar a zeci de companii precum Geico Insurance și BNSF Railroad și deținătorul a peste 350 de miliarde de dolari în acțiuni, în frunte cu Apple.

Un păcat cu adevărat stupid

Munger era cunoscut pentru vorbele sale pline de duh. „Invidia este un păcat cu adevărat stupid”, a spus el în 2003, „pentru că este singurul păcat cu care nu te poți distra niciodată”. Dar a fost și omul care a schimbat atitudinea lui Buffett față de investiții.

Potrivit lui Buffett, Munger l-a convins să cumpere „companii formidabile la grozave la prețuri corecte, mai degrabă decât întreprinderi corecte la prețuri fabuloase”. ”Într-un fel, relația mea cu el a fost, în același timp, de frate mai mare și de tată iubitor.... Chiar și atunci când știa că are dreptate, m-a lăsat pe mine să decid, iar dacă făceam vreo gafă, nu mi-a reproșat niciodată, dar niciodată nimic”, a adăugat Buffett.

O prudență prost înțeleasă

”Nimic nu este perfect”, a subliniat omul de afaceri, aluzie clară la prudența, afiașată de-a lungul anilor de Berkshire Hathaway de a acționa altfel decât alții în domeniul investițiilor, la manevre neînțelese, pe moment de unii și alții, precum vânzări de acțiuni ale unor companii aparent promițătoare.

Acum, la întâlnirea anuală din 4 mai cu acționarii Berkshire, Buffett va urca pe scenă alături de cel despre care se spune că-i va succeda la conducerea Berkshire, vicepreședintele Greg Abel, și de al doilea vicepeședinte al companiei, Ajit Jain.

Doar o mână de companii

James Armstrong, patronul grupului Henry H Armstrong Associates, care deține acțiuni Berkshire de mai bine de 35 de ani, a spus că scrisoarea lui Buffett este un epitaf potrivit pentru Munger.„Impactul lui Charlie a fost enorm”, a declarat el. „Poate nu a fost înțeles de public, dar este acum”.

Warren Buffett a dorit, de asemenea, să-i asigure pe investitori că conglomeratul Berkshire Hathaway, care a înregistrat un profit operațional record de 37,4 miliarde de dolari, ”a fost construit pentru a rezista tuturor vremurilor pe termen lung”.

„În țara asta a mai rămas doar o mână de companii capabile să mai reprezinte vreun interes pentru Berkshire, companii neglijate de noi și de alții”, a mai scris Buffett în scrisoarea sa. ”Pe unele dintre ele le putem valoriza, pe altele nu”, a continuat el, subliniind că Greg Abel, succesorul său desemnat, este „în toate privințele pregătit să fie directorul general al Berkshire mâine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel