Washingtonul ar putea rechema familiile diplomaților din Ucraina
Autor: DCBusiness Team | 21 ian, 20:01
Ucraina
Ucraina
Tensiunile în creștere de la granița dintre Ucraina și Rusia cât și lipsa unui acord între NATO și Rusia, Americanii iau în considerare retragere familiilor diplomaților americani aflați în Ucraina.

Anunțul privind evacuarea ar putea surveni în câteva zile, Conform planului, membrilor de familie li s-ar ordona să se întoarcă acasă, în timp ce angajații neesențiali ar putea pleca voluntar. 

SUA are angajați la ambasada de la Kiev aproximativ 180 de cetățeni americani și 560 de ucraineni, potrivit site-ului ambasadei dar această cifră nu include membrii de familie.

Administrația Biden și-a intensificat avertismentele cu privire la o potențială invazie chiar dacă negocierile dintre SUA, Rusia și Europa continuă.

Decizia de a evacua nu înseamnă că SUA sunt sigure că Rusia va invada Ucraina însă reflectă pur și simplu pregătiri prudente pe măsură ce tensiunile cresc, au declarat surse pentru Bloomberg.

Un diplomat al Uniunii Europene a declarat că ambasadele națiunilor membre au făcut probabil planuri de urgență, deși nu au fost luate încă măsuri pentru a trimite acasă membrii familiilor.

New York Times a scris la începutul lui ianuarie că Rusia a evacuat membrii familiilor și o parte din personalul misiunilor sale diplomatice din Ucraina.

Rușii adoptă aceleași tactici ca dinaintea invaziei Crimeii

Luarea în considerare de către SUA a unei evacuări vine în contextul unei avalanșe de întâlniri diplomatice care nu au reușit până acum să atenueze criza. În cadrul unei întâlniri de vineri, la Geneva, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, secretarul de stat american Antony Blinken a fost de acord să ofere răspunsuri scrise la cererile rusești și să se întâlnească din nou, dar nu s-a ajuns la niciun progres.

După discuțiile de la Geneva, Antony Blinken le-a declarat jurnaliștilor că: "dacă Rusia vrea să înceapă să convingă lumea că nu are intenții agresive față de Ucraina, un loc foarte bun pentru a începe ar fi dezescaladarea".

Lavrov a respins "isteria" occidentală cu privire la Ucraina și a reiterat că Moscova nu are planuri de a-și ataca vecinul.

El a repetat acuzațiile potrivit cărora NATO este agresorul în această criză.

"Ceea ce face acum NATO față de Ucraina arată în mod clar că NATO vede Ucraina ca parte a sferei sale de influență", a spus spus Serghei Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

Crossuri externe