Xi Jinping, avertizare cu privire la decuplarea economică a occidentului de China

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Putin și Xi Jinping / FOTO: MAE rus via Telegram
Putin și Xi Jinping / FOTO: MAE rus via Telegram
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat împotriva decuplării economice de China în cadrul unui forum pentru infrastructură ”Belt and Road” din Beijing, miercuri.

Președintele chinez a lăudat și planul său ambițios, lansat acum 10 ani, de a dezvolta infrastructura și rețele energetice care să lege Asia de Africa și Europa prin rute terestre și maritime, afirmând că "proiectele au devenit realitate", conform Reuters.

Pentru a sprijini proiectele BRI – Belt and Road Initiative, Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import a Chinei vor înființa fiecare o linie de finanțare de 350 miliarde de yuani (48 de miliarde de dolari), iar Fondul Drumului de Mătase, controlat de stat, va adăuga 80 de miliarde de yuani la acest fond, conform unui comunicat oficial emis după discuții.

La forumul care s-a încheiat miercuri, au fost semnate proiecte de cooperare în valoare de 97,2 miliarde de dolari. În cadrul acestor discuții au participat reprezentanți din peste 130 de țări, în mare parte din sudul planetei, inclusiv președintele rus Vladimir Putin.

"Noi suntem împotriva sancțiunilor unilaterale, a constrângerilor economice, a decuplării și a perturbării lanțului de aprovizionare", a declarat Xi în fața celor peste 1.000 de delegați.

Liderii occidentali susțin că scopul lor este de a "reduce riscul", nu de a-și "decupla" economiile de China, afirmând că doresc să diversifice lanțurile de aprovizionare care au devenit prea dependente de cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

Agresiunile Chinei la adresa Taiwanului și perturbările în comerț din timpul pandemiei au sporit dorința țărilor occidentale de a limita dependența de China.

Deși inițial BRI a fost conceput pentru a conecta China cu Europa de Vest, oficiali importanți din UE au lipsit de la eveniment. Singurul șef de stat prezent din blocul comunitar a fost premierul Ungariei, Viktor Orban.

La eveniment au participat doar 23 de șefi de stat, în comparație cu cei 37 prezenți la forumul precedent din 2019.

Unul dintre cei mai notabili reprezentanți a fost ministrul comerțului din Afganistan, Haji Nooruddin Azizi.

"China are acum un interes mai mare în dezvoltarea Afganistanului. Chinezii au un interes mare în dezvoltarea afacerilor, de aceea suntem aici", a declarat Azizi unui grup de reporteri.

Președintele indonezian Joko Widodo, a cărui țară datorează Chinei mai mult de 20 de miliarde de dolari, a subliniat într-un discurs că proiectele BRI "nu trebuie să complice situația fiscală a țărilor".

Într-un discurs care a urmat alocuțiunii lui Xi, Putin a lăudat BRI și a invitat reprezentanții la investiții globale în Ruta Mării Nordului, prin care a spus că ar putea intensifica comerțul între est și vest. Mai mulți oficiali europeni au părăsit sala în timp ce Putin a urcat pe scenă.

În timpul unei întâlniri de trei ore pe marginea conferinței, Xi i-a spus lui Putin că ambele părți ar trebui să exploreze cooperarea în industriile emergente și să aprofundeze cooperarea regională.

"China speră ca proiectul conductei de gaze naturale China-Mongolia-Rusia să facă progrese substanțiale cât mai curând posibil", a declarat Xi, conform unui comunicat oficial.

Cei doi lideri au avut și "discuții aprofundate" cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, a relatat postul de televiziune CCTV, fără a oferi detalii suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel