Liderii trebuie "să colaboreze pentru a promova o ordine internațională care să meargă într-o direcție mai dreaptă și mai rațională", a declarat Xi Jinping la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), găzduit de orașul Samarkand, în Uzbekistan.
Creată în 2001, OCS include China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan), India și Pakistan. "Ar trebui să promovăm valorile comune ale umanității, să renunțăm la jocurile cu sumă zero și la politica ce presupune crearea de blocuri", a spus liderul de la Beijing.
El nu a intrat în detalii și nu a numit o țară anume, dar China folosește de obicei acest limbaj pentru a denunța SUA și pe aliații lor apropiați. Trebuie să apărăm cu fermitate sistemul internațional, care are în centru ONU, și o ordine internațională bazată pe dreptul internațional, a continuat Xi, teză avansată de multe ori și de omologul său rus, Vladimir Putin.
În altă ordine de idei, Xi Jinping a cerut celorlalte state OCS să "continue să desfășoare exerciții comune antiterorism și să ia măsuri drastice împotriva celor "trei forțe", respectiv traficul de droguri, criminalitatea cibernetică și crima organizată transnațională".
"Cele trei forțe" este un termen folosit adesea de liderii chinezi pentru a se referi la terorismul, separatismul și extremismul din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, care a fost mult timp afectată de atacuri. China este dispusă să "creeze o bază de instruire pentru profesioniștii în domeniul antiterorismului" și să formeze 2.000 de ofițeri de poliție din țările membre ale OCS în următorii cinci ani, a spus Xi Jinping.
Omenirea, la o răscruce de drumuri
El a spus că lumea se află la o răscruce de drumuri și se confruntă cu provocări fără precedent, printre care pandemia Covid-19, diferite conflicte, "mentalitatea de Război Rece", unilateralismul, problemele economice și crearea de "blocuri politice" de către anumite țări. "Lumea trece prin schimbări profunde, nemaiîntâlnite de un secol, și intră într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări", a spus el.
Trebuie să împiedicăm forțele externe să instige la "revoluții colorate", să fim uniți împotriva amestecului în afacerile interne ale altor țări, indiferent de pretext, și să ne păstrăm viitorul și destinul țărilor noastre ferm în propriile mâini", a afirmat Xi.
Pe acest fundal, Dana Heide, de la cotidianul economic german Handelsblatt, scrie că Xi Jinping continuă să îl susțină necondiționat pe Putin. În acest fel, însă, face greșeala de a subestima importanța democrațiilor occidentale pentru China.
Călătoria de trei zile în Asia Centrală liderului chinez este remarcabilă din cel puțin două motive. În primul rând, întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin a fost primul contact direct între cei doi politicieni de când Rusia și-a început "operațiunea specială" în Ucraina.
Un indiciu foarte clar pentru comunitatea internațională
Putin și Xi s-au asigurat reciproc de susținere, Xi numindu-l pe Putin un "vechi prieten". Ceea e înseamnă că Beijingul intenționează să sprijine în continuare fără echivoc cursul lui Putin - în ciuda informațiilor din presa occidentală privind atrocitățile rusești din Ucraina. Și, de asemenea, în ciuda faptului că pentru Occident Putin a devenit un paria. Dar Xi nu pare să creadă mass-media din lumea civilizată.
Chiar și așa, ar trebui să fie clar pentru Xi Jinping că fraternizarea cu Putin și susținerea acțiunilor sale ar putea afecta grav legăturile sale cu Europa și SUA. Iar acest risc nu trebuie subestimat, deoarece piețele occidentale rămân foarte importante pentru China. Mai ales că a doua economie a lumii trece deja prin momente dificile.
În al doilea rând, faptul că Xi a ales Kazahstanul și Uzbekistanul pentru prima sa călătorie în străinătate după pandemie și participarea la summitul OCS reprezintă indiciul clar al unui proces foarte periculos pentru comunitatea mondială. Xi a ales să fie anti-occidental.
China își propune să își asume un rol de lider. Cu toate acestea, nu se știe dacă va reuși să unească țări cu interese atât de diferite. Cu toate acestea, SUA și Europa trebuie să fie în gardă. China va crea o lume în care autocrațiile se vor sprijini și legitima reciproc.
Citește și Rusia, lovită în plin! Este o problemă pentru care nu are, practic, soluție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...