Xi Jinping vrea să strice jocurile lui Trump în Asia. Ofensiva Chinei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Președintele chinez Xi Jinping a început un turneu în Asia de Sud-Est cu un scop bine precizat. Rezultatul acest efort este însă incert.

Această deplasare are loc în contextul în care China se confruntă cu tarife vamale americane de 145%, în timp ce Vietnamul încearcă să evite intrarea în vigoare, în luna iulie, a unor noi taxe americane de 46%, la finalul unui moratoriu global.

Într-un editorial publicat în ziarul oficial al Partidului Comunist Vietnamez, Nhandan, Xi Jinping a pledat pentru aprofundarea cooperării în lanțurile de producție și aprovizionare. De asemenea, el își dorește să contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale și a parteneriatelor în domenii precum inteligența artificială și economia verde.

Vietnamul, prins între Beijing și Washington

Recent, sub presiunea Washingtonului, Vietnamul a întărit controalele asupra schimburilor comerciale cu China, pentru a garanta că produsele etichetate „Made in Vietnam” și exportate în Statele Unite includ o valoare adăugată suficientă realizată pe teritoriul său. Hanoiul caută astfel să evite posibile sancțiuni pentru eludarea regulilor de origine.

Vietnamul este astăzi un actor central în industria de manufactură și asamblare din Asia de Sud-Est. Deși majoritatea importurilor sale provin din China, Statele Unite rămân principala piață de desfacere. Potrivit vămilor vietnameze, importurile din China au atins aproape 30 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2025, în timp ce exporturile către Statele Unite s-au ridicat la 31,4 miliarde de dolari – o tendință ce reflectă interdependența puternică dintre aceste două fluxuri comerciale.

Xi Jinping, vizită în Vietnam 

Xi Jinping va rămâne în Vietnam până astăzi, înainte de a-și continua turneul în Malaezia și Cambodgia, două țări aflate, la rândul lor, sub amenințarea unor noi taxe americane – de 24% și respectiv 49% – amânate cu trei luni. Este a doua vizită a președintelui chinez la Hanoi în mai puțin de 18 luni. China își intensifică relația diplomatică cu vecinul său comunist pentru a consolida alianța strategică ce a permis atragerea, în ultimii ani, a unor investiții chineze semnificative, mai ales prin relocarea de fabrici care caută să evite sancțiunile americane.

Acorduri multiple între Beijing și Hanoi

Potrivit vicepremierului vietnamez Bui Thanh Son, aproximativ 40 de acorduri ar urma să fie semnate cu ocazia vizitei prezidențiale, acoperind diverse sectoare. Detaliile nu au fost dezvăluite.

Unul dintre punctele-cheie vizează dezvoltarea infrastructurilor, în special a celor feroviare. Vietnamul ar urma să recurgă la finanțare chineză pentru construirea unor noi linii feroviare transfrontaliere, un proiect strategic menit să faciliteze schimburile comerciale.

Ambițiile Chinei în aviația civilă

Beijingul face de asemenea presiuni pentru omologarea avioanelor sale COMAC în Vietnam. Duminică, compania low-cost vietnameză VietJet a semnat un protocol de acord cu constructorul chinez COMAC. Potrivit unui proiect dezvăluit recent de Reuters, două avioane COMAC C909 ar urma să fie închiriate de VietJet, dar operate de un echipaj al companiei Chengdu Airlines pe rute interne vietnameze.

Tensiuni persistente în ciuda cooperării economice
În ciuda unei cooperări economice din ce în ce mai strânse, relațiile chino-vietnameze rămân marcate de tensiuni recurente în Marea Chinei de Sud. În plus, concesiile făcute de Hanoi Washingtonului – în special autorizarea utilizării rețelei de sateliți Starlink a lui Elon Musk și reprimarea unor schimburi comerciale dubioase cu China – ar putea irita Beijingul. În ultimele luni, Vietnamul a impus taxe antidumping asupra unor produse siderurgice chineze și a eliminat o scutire fiscală pentru coletele mici, o măsură menită să limiteze afluxul de bunuri ieftine provenite din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel