Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Astana, capitala Kazahstanului / FOTO: Wikipedia
Astana, capitala Kazahstanului / FOTO: Wikipedia
Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin, Xi Jinping și Recep Tayyip Erdogan se află în Kazahstan, cea mai mare economie a Asiei Centrale.

În cadrul unei întâlniri bilaterale la Astana, capitala țării gazdă a evenimentului, Erdogan l-a invitat pe Putin în Turcia. Să nu uităm că Ankara își oferă bunele oficii de mediere între Kiev și Moscova încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

După o lună și jumătate

La rândul său, liderul rus a avut o serie de discuții bilaterale cu alți șefi de stat prezenți la reuniunea la vârf din Kazahstan a Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), urma să-l întâlnească, la un moment dat, și pe Xi Jinping.

Ultima dată, cei doi s-au văzut cu aproape o lună și jumătate în urmă, când Putin a fost în China pentru a cere sprijin sporit pentru războiul lui din Ucraina, în condițiile în care Beijingul și Moscova condamnă în mod regulat „hegemonia” americană în afacerile internaționale.

Un nou membru

OCS, care numără, în prezent, nouă membri (China, India, Iran, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan), este concepută ca platformă de cooperare cu organizații occidentale, care ar trebui să contribuie la apariția ”lumii multipolare”, termen care apare tot mai frecvent în discursurile liderilor ruși și chinezi.

Iranul s-a alăturat recent la această organizație, iar aderarea Republicii Belarus, alături de care Rusia formează de aproape trei decenii așa numitul Stat Unional și care este principalul aliat al Kremlinului în războiul din Ucraina, va fi anunțată joi.

Ne lăudăm cu ce putem

„Esențial este să demonstrăm lumii că există platforme internaționale alternative, alte centre de putere, unde interesele tuturor statelor fără excepție sunt respectate”, a declarat pompos președintele Lukașenko pentru agenția de presă kazahă Kazinform.

OCS se laudă că reunește 40% din populația planetei și aproximativ 30% din PIB-ul lumii, dar în afară de aceste simboluri, există numeroase disensiuni interne. 

Dacă Putin și Xi doresc să facă front comun împotriva Occidentului, ei rămân concurenți la nivel economic, în special în Asia Centrală, o regiune bogată în hidrocarburi și crucială pentru transportul de mărfuri între Europa și Asia. În plus relațiile Beijingului cu India și Pakistan sunt deseori tensionate. 

Cu toate acestea, liderii Asiei Centrale sunt deseori curtați de Putin, Erdogan și Xi. Iar această tendință a crescut de la invazia rusă a Ucrainei, Moscova dorind să-și mențină influența asupra acestor republici ex-sovietice, acum strâns legate de China prin proiecte economice de anvergură.

Cele trei rele 

Asia Centrală, condusă de Kazahstan, este o verigă esențială în proiectul Chinezesc Noile Drumuri Mătăsii, un vast proiect de infrastructură lansat în urmă cu mai bine de un deceniu de Xi Jinping. Președintele chinez a lăudat astfel „parteneriatul strategic etern” dintre Beijing și Astana. Cu toate acestea, țările occidentale intenționează să rămână în joc și câțiva lideri europeni au vizitat recent regiunea.

Aderarea planificată a Belarusului va aduce la zece numărul de membri ai acestei organizații înființate în 2001, care a căpătat un nou avânt în ultimii ani ca bloc care se presupune că va contrabalansa influența occidentală, cu accent pe problemele de securitate și economice.

Obiectivul special al organizației este să lupte împotriva a ceea ce Beijingul numește „cele trei rele”: separatism, terorism și extremism. Semn al importanței tot mai mari a organizației, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va fi prezent și la Astana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel