Yachtul unui oligarh rus a fost vândut de Gibraltar la jumătate de preț

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Yachtul unui oligarh rus a fost vândut de Gibraltar la jumătate de preț / Photo by Oleksandr Pidvalnyi
Yachtul unui oligarh rus a fost vândut de Gibraltar la jumătate de preț / Photo by Oleksandr Pidvalnyi
Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiuni occidentale, a fost vândut cu 37,5 milioane de dolari de Gibraltar, unde fusese sechestrat în martie, a anunţat marţi autoritatea judiciară maritimă a acestei enclave britanice. Nava de 72 de metri valorează în mod normal 75 milioane de dolari, astfel că ofertele de cumpărare nu au fost puține.

Admiralty Marshal a precizat într-un comunicat că nu va dezvălui numele cumpărătorului. Veniturile din licitaţie vor permite autorităţilor din Gibraltar să-i despăgubească pe creditorii oligarhului.

Un total de 63 de oferte de cumpărare au fost primite în timpul licitaţiei iahtului, potrivit AFP, citată de Agerpres. Această navă, numită Axioma, este un iaht luxos de 72 de metri ce arborează pavilionul maltez. Prețul unui astfel de iaht se ridică la 75 de milioane de dolari, adică dublu față de prețul cu care a fost vândută la licitație, potrivit BBC.

Ea a fost sechestrată în martie de autorităţile acestui mic teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, după o plângere depusă de banca americană JP Morgan. Această bancă a acordat în decembrie un împrumut de 20,5 milioane de euro unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, al cărei acţionar era o firmă cipriotă deţinută chiar de Dimitri Pumpianski.

JP Morgan a considerat că plasarea oligarhului pe lista personalităţilor ruse vizate de sancţiunile britanice constituie o încălcare a acestui acord de împrumut. Sancţiunile duc în special la îngheţarea activelor oamenilor de afaceri în cauză, punând în pericol rambursarea datoriilor. Prin urmare, banca a făcut apel la autorităţile din Gibraltar pentru a sechestra iahtul, care fusese înregistrat ca una dintre garanţii pentru împrumut.

Şeful gigantului de conducte TMK, Dimitri Pumpianski, este de asemenea vizat de sancţiunile UE impuse după invazia rusă a Ucrainei. Mai multe ţări, precum Spania, Italia şi Franţa, au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi în cadrul sancţiunilor europene ce prevăd îngheţarea tuturor bunurilor lor în UE.

Unde sunt banii murdari ai oligarhilor ruși? Britanicii știu ei ce știu

Ca răspuns la agresiunea Rusiei din Ucraina, Guvernul premierului Boris Johnson a promis să stopeze, în sfârșit, fluxul de capital rusesc dubios, privându-i, astfel, pe rușii cu foarte mulți bani să influențeze politica Marii Britanii. BBC prezintă concluzia, deloc încântătoare, a unei comisii parlamentare.

Sancțiunile sunt haotice și temporare, noile legi împotriva deturnării de fonduri nu funcționează încă, eliminarea vizelor de aur s-a dovedit un eșec din lipsă de fonduri suficiente, arată un nou raport al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor.

"Declarațiile guvernului contrazic realitatea. Legile pe care le-a introdus sunt insuficiente, iar sancțiunile împotriva cetățenilor și companiilor rusești nu rezolvă toate problemele", a spus șeful comisiei, Tom Tugendhat, membru al Partidului Conservator al lui Boris Johnson, aflat la guvernare.

Miliarde de lire sterline

Într-un amplu raport intitulat "Moscow Gold: Corupția rusă în Marea Britanie", Comisia a cerut guvernului încă din 2018 să închidă "spălătoria" britanică pentru banii murdari ai Rusiei. Dar cabinetul a ținut cont de recomandări doar după ce, în iarna trecută, Rusia și-a desfășurat armata la granița cu Ucraina. Guvernul a impus sancțiuni și a accelerat adoptarea în parlament a Legii privind criminalitatea economică, blocată de mult timp. Act normativ menit, printre altele, să-i dezvăluie pe adevărații proprietari ai vilelor luxoase din Londra și ai proprietăților englezești înregistrate pe numele unor companii offshore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres

pixel