Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Yuanul chinez a devansat dolarul american, devenind cea mai tranzacţionată valută din Rusia, la un an după ce invadarea Ucrainei a condus la introducerea mai multor pachete de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor cu privire la tranzacţiile cu valută comunicate de Bursa de la Moscova, în luna februarie 2023, yuanul chinez a depăşit pentru prima dată dolarul american în funcţie de volumul lunar al tranzacţiilor. Înainte de invadarea Ucrainei volumul tranzacţiilor cu yuani chinez pe piaţa din Rusia era unul neglijabil.
Această modificare vine după ce introducerea unor sancţiuni suplimentare în acest an a afectat şi cele câteva bănci din Rusia care mai aveau capacitatea de a face transferuri transfrontaliere în dolari şi alte valute ale ţărilor catalogate drept "neprietenoase" de către Kremlin. Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG, ale cărui sucursale din Rusia rămân principalul canal pentru plăţi internaţionale din această ţară, se numără printre băncile care au fost supuse unor presiuni crescute din partea autorităţilor europene şi americane.
Sancţiunile care vizează sistemul financiar din Rusia au forţat Kremlinul şi companiile ruseşti să facă trecerea de la tranzacţiile în dolari şi euro la monedele ţărilor care au refuzat să se alăture oricăror restricţii, pentru schimburile lor comerciale externe.
La începutul acestui an, Ministerul de Finanţe de la Moscova a făcut trecerea de la dolari la yuani pentru operaţiunile sale de piaţă şi, de asemenea, a pus la punct o nouă structură pentru ca fondul naţional suveran să deţină 60% din active în yuani. La rândul său, Banca Centrală a Rusiei face repetate apeluri către companii şi cetăţeni să-şi transfere activele în ruble sau monede ale ţărilor "prietenoase", pentru a evita riscul ca acestea să fie blocate sau îngheţate.
În pofida tuturor acestor măsuri, dolarul american a rămas cea mai populară valută de pe piaţa rusească, până acum, pierzând foarte rar poziţia de lider în defavoarea yuanului după volumul tranzacţiilor zilnice, arată datele analizate de Bloomberg.
"Acum sunt şi mai puţini dolari pe piaţă, în condiţiile în care veniturile Rusiei au scăzut odată cu reducerea preţului petrolului şi diminuarea exporturilor", susţine Iskander Lutsko, analist la ITI London. În acelaşi timp, "importurile de materii prime din Rusia în China a crescut cu 29%, chiar dacă exporturile din China au stagnat", a adăugat analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...