Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că a găsit în yuanul chinez cea mai bună opțiune pentru rezervele sale, într-un context în care s-a văzut limitată de doi ani de la debutul războiului din Ucraina și de confiscarea activelor sale internaționale. Potrivit Bloomberg, alternativele la moneda chineză sunt restrânse, deoarece instrumentele financiare ale țărilor simpatizante cu Rusia prezintă riscuri prea mari, potrivit raportului anual al Băncii Centrale a Rusiei, publicat vineri.
Raportul menționează că cursurile de schimb ale altor monede sunt extrem de volatile, piețele au o lichiditate redusă și există restricții la mișcările de capital în multe din aceste țări, ceea ce face dificilă utilizarea lor. De aceea, yuanul chinez joacă un rol cheie în formarea activelor de rezervă.
Economia Rusiei a fost din ce în ce mai dependentă de China, deoarece președintele Vladimir Putin a încercat să îndrepte schimburile comerciale dinspre Europa spre Asia, în contextul sancțiunilor impuse de Moscova din cauza războiului din Ucraina. Comerțul cu China a contribuit semnificativ la supraviețuirea economiei ruse, care a fost afectată de sancțiuni și cheltuieli guvernamentale.
Raportul Băncii Centrale a Rusiei a subliniat că yuanul chinez a devenit tot mai important la nivel internațional, în timp ce lichiditatea sa a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2023, yuanul chinez a devenit cea mai tranzacționată valută în Rusia, înlocuind dolarul american. Înainte de conflictul din Ucraina, tranzacțiile în yuan pe piața rusă erau minime.
Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Rusiei la 22 martie, rezervele internaționale ale Rusiei au scăzut la 590,1 miliarde de dolari, o scădere de aproximativ 40 de miliarde de dolari în doi ani de război. Aceste cifre includ și aproximativ 300 de miliarde de dolari de rezerve rusești blocate de țările occidentale, asupra cărora Banca Centrală a Rusiei încearcă să-și protejeze drepturile de proprietate.
În 2023, valoarea rezervelor Rusiei a crescut ușor, iar principalul factor al acestei creșteri a fost aprecierea prețului aurului în dolari americani, potrivit raportului publicat vineri. Banca Centrală a Rusiei nu a dezvăluit compoziția exactă a rezervelor sale internaționale de la începutul războiului, menționând doar ponderea aurului în aceste rezerve externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...