Pe 7 septembrie, taifunul a lovit provincia cu vânturi de până la 234 km/h, provocând distrugeri pe scară largă. În zona Mullan Bay din Wenchang, imaginile au surprins turbinele eoliene aplatizate și răsucite sub forța furtunii.
Proiectul companiei Huaneng Hainan, care prevedea instalarea a 16 turbine eoliene de 6,25 MW, menite să reziste taifunurilor, era aproape de finalizare, urmând să fie gata în octombrie 2024. Nu este clar dacă turbinele distruse erau complet operaționale sau încă în construcție în momentul impactului.
Yagi a provocat distrugeri masive în China și Sud-Estul Asiei
Taifunul Yagi a adus vânturi violente și ploi torențiale în China, perturbând comunicațiile și alimentarea cu energie electrică, precum și acoperind drumurile sub dărâmături. Furtuna nu s-a oprit în China, ci a continuat să lovească alte țări din Asia de Sud-Est, cauzând pagube semnificative în Vietnam, Laos, Thailanda și Myanmar.
În Vietnam, țara cea mai afectată de taifun, inundațiile și alunecările de teren au făcut cel puțin 197 de victime, conform ultimului bilanț de joi, 12 septembrie. Ministerul Agriculturii a raportat distrugerea a peste 250.000 de hectare de terenuri agricole și pierderi masive de animale, adâncind criza agricolă din nordul țării. Zonele montane, în special provincia Lao Cai, au fost grav afectate de alunecările de teren, care au ucis cel puțin 42 de persoane, iar alte 53 sunt încă date dispărute.
Alunecări de teren și inundații în toată regiunea
În Laos, Thailanda și Myanmar, vânturile puternice și ploile torențiale au provocat alunecări de teren mortale și inundații în apropierea principalelor cursuri de apă. În Thailanda, autoritățile au confirmat nouă decese, majoritatea provocate de alunecări de teren în provincia Chiang Mai. Inundațiile severe din districtul Mae Sai, aflat la granița cu Myanmar, au fost descrise drept cele mai grave din ultimii 80 de ani. Armata thailandeză a fost mobilizată pentru operațiuni de salvare, iar locuitorii afectați au fost adăpostiți în temple și hoteluri.
În Myanmar, inundațiile au afectat serios capitala Naypyidaw și alte zone joase, forțând suspendarea legăturilor feroviare între Yangon și Mandalay. Zeci de mii de persoane din întreaga regiune au fost evacuate, iar infrastructura a fost distrusă în multe orașe.
_____________
_____________
Comisia Fluviului Mekong emite avertizări de inundații
Pe măsură ce nivelul apelor continuă să crească în urma ploilor torențiale, Comisia Fluviului Mekong a emis o alertă de inundații pentru orașul Luang Prabang din Laos, unde riscul de apele revărsate amenință situri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Autoritățile locale se pregătesc pentru posibile evacuări și continuă să monitorizeze situația, în contextul în care ploile nu dau semne de încetare.
Peste 200 de victime în Vietnam și Thailanda
Până în prezent, Vietnamul a înregistrat cele mai multe victime ale taifunului Yagi, bilanțul ridicându-se la 197 de morți și mii de persoane evacuate. În capitala Hanoi, apele au început să se retragă, dar cartiere întregi rămân sub apă, iar locuitorii își reiau activitatea deplasându-se prin ape noroioase. În același timp, Thailanda a raportat nouă morți, în timp ce mai multe regiuni, inclusiv Chiang Mai și Chiang Rai, continuă să fie afectate de alunecări de teren și inundații severe.
Pierderi economice și distrugeri de infrastructură
Pagubele provocate de taifunul Yagi se extind și asupra infrastructurii critice din regiune. În Vietnam, poduri, fabrici și secțiuni de infrastructură au fost complet distruse, iar penele de curent au afectat mii de locuințe. În cartierele din Hanoi, peste 15.000 de persoane au suferit din cauza inundațiilor, fiind nevoie de operațiuni de salvare pe scară largă.
În Thailanda, autoritățile au suspendat toate zborurile pe aeroportul din Chiang Rai, din cauza condițiilor meteorologice extreme, în timp ce numeroase drumuri și poduri au fost închise. Situația este similară în Laos, unde avertizările de inundații continuă, iar localnicii sunt sfătuiți să se pregătească pentru noi evacuări.
Un taifun devastator în contextul schimbărilor climatice
Supertaifunul Yagi este al doilea cel mai puternic ciclon tropical din lume din acest an, iar specialiștii avertizează că frecvența și intensitatea acestor fenomene extreme ar putea crește din cauza schimbărilor climatice. Un studiu recent publicat în iulie indică faptul că taifunurile se formează mai aproape de coastă, se intensifică rapid și rămân mai mult timp deasupra uscatului, provocând distrugeri semnificative.
Impactul taifunului Yagi în Asia de Sud-Est ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea infrastructurii de a face față unor astfel de fenomene în viitor. Turbinele eoliene din China, care trebuiau să reziste la taifunuri, au fost aplatizate de forța vânturilor, iar proiectele de infrastructură din întreaga regiune sunt supuse unor riscuri crescute în fața dezastrelor naturale.
Pe măsură ce regiunea încearcă să se refacă în urma furtunii devastatoare, autoritățile rămân în alertă, temându-se de noi inundații și alunecări de teren în zilele următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.
Bursa locurilor de muncă pentru...
Informaţii de la AFM pentru...
Contractul futures cu livrare...
Această performanță reflectă un...
Grupaj de știri.
Declarația a fost făcută...
Casa Naţională de Pensii...
Două elemente de referință...
Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...
Este o misiune a Agenției...
Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...
Anul viitor am putea vedea o...
Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...
De altfel, ziarul britanic se...