Urmărește dezbaterea live

Zelenski, dezamăgit de NATO și de summit-ul de la Bruxelles
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii par s fi schimbat tactica / Foto: Telegram
Rușii par s fi schimbat tactica / Foto: Telegram
Președintele Biden s-a deplasat vineri în sud-estul Poloniei pentru a vizita trupele americane desfășurate de-a lungul laturii estice a NATO pentru a lăuda rolul umanitar al Poloniei în primirea a peste 2 milioane de refugiați ucraineni.

Biden, care s-a întâlnit cu membri ai Diviziei 82 Aeropurtate și cu președintele polonez Andrzej Duda, a declarat că regretă că nu a putut trece granița în Ucraina, aflată la doar 100 de kilometri distanță, pentru a vedea direct criza, scrie The Washington Post.

Dar în interiorul Ucrainei, unde asaltul brutal al Rusiei a continuat, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că oficialii ucraineni au fost "foarte dezamăgiți" de rezultatul seriei de summituri de miercuri dintre liderii NATO și ai Uniunii Europene de la Bruxelles, care l-a adus pe Biden în Europa.

"Ne așteptam la mai mult curaj. Ne așteptam la niște decizii mai îndrăznețe", a declarat Andri Iermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, vineri, prin intermediul unei înregistrări video, pentru Atlantic Council, cu sediul la Washington.

Oficialii americani și ucraineni consideră că operațiunea rusă a eșuat deja în anumite privințe, având în vedere rezistența puternică a ucrainenilor și pierderile grele ale rușilor, iar Rusia a semnalat vineri că obiectivele sale s-ar putea restrânge. Dar remarcile lui Iermak au servit ca o reamintire a faptului că Ucraina rămâne în inferioritate numerică și armată și se confruntă cu mai multă distrugere în fiecare zi. Pentagonul a declarat vineri că Rusia a început să mobilizeze întăriri militare pentru a le trimite eventual în Ucraina.

Prin emiterea unei declarații generale de susținere militară continuă, în timp ce continuă să refuze cererile Ucrainei de a-i trimite avioane de luptă, să impună o zonă de interdicție aeriană împotriva avioanelor rusești deasupra Ucrainei și să accelereze fluxul de mai mult armament greu, a declarat Iermak, NATO "încearcă doar să se asigure că nu provoacă Rusia la un conflict militar" cu Occidentul, numind inacțiunea alianței "liniștire".

"Avem nevoie de lucruri foarte concrete. Dar tot trebuie să vă reamintim în mod repetat", a spus el.

Iermak a declarat că Ucraina are nevoie ca NATO "să ne închidă cerul" în fața puterii aeriene rusești și să furnizeze "informații în timp real", precum și mai mult armament antiaerian și antitanc - unele dintre acestea fiind acum în criză în Occident. De asemenea, el a pledat pentru mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune, lansatoare de rachete și arme de calibru mic.

"Fără acestea", a spus Iermak, "războiul nostru nu va putea rezista".

Departe de o anticipată grabă spre ocuparea completă a unei țări cu o armată mult mai slabă, Rusia părea vineri să fi pierdut cel puțin parțial controlul asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, la Marea Neagră, potrivit oficialilor din domeniul apărării, primul dintr-o mână de orașe de dimensiuni medii pe care s-a străduit să le ocupe în cele cinci săptămâni de la începutul invaziei.

Forțele ucrainene, susținute de civili înarmați, au respins avansul rușilor și în alte părți ale țării. Pentagonul a declarat vineri că Ucraina a făcut progrese "incrementale" împotriva Rusiei în afara orașului nordic Cernihiv, iar alte ofensive erau în curs de desfășurare în suburbiile vestice din Kiev. Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului, în conformitate cu regulile de bază stabilite de Pentagon, a declarat că trupele ruse, blocate în afara Kievului de săptămâni întregi, au început să stabilească poziții defensive în loc să acorde prioritate unui avans.

Citește și: Rușii au lansat alte RACHETE. Țintă distrusă în CENTRUL Ucrainei

În timp ce obiectivul Rusiei în cadrul invaziei părea inițial să fie cucerirea Kievului, Kremlinul subliniază acum intenția sa de a controla regiunea Donbas din est, unde trupele ucrainene luptă împotriva a două zone separatiste încă din anul 2014. Moscova a recunoscut regiunea ca fiind două "republici" separate.

"Potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus considerabil, ceea ce ... face posibilă concentrarea eforturilor noastre principale asupra atingerii obiectivului principal, eliberarea Donbasului", a declarat vineri într-un discurs Serghei Rudskoi, șeful Direcției operaționale principale a Statului Major General rus.

Concentrarea reînnoită asupra Donbasului ar putea fi o măsură de salvare a aparențelor, în condițiile în care rușii nu reușesc să își atingă obiectivele mai mari, cum ar fi capturarea Kievului și decapitarea guvernului ucrainean. Rușii au obținut câștiguri modeste în est, iar obiectivul lor ar putea fi acum extinderea teritoriului controlat de separatiști și declararea victoriei. De asemenea, ar putea fi conceput ca un șiretlic pentru a permite trupelor rusești asediate să se odihnească.

Nu este clar dacă trupele rusești vor fi retrase din alte părți pentru a întări Donbasul, a declarat oficialul american din domeniul apărării, dar există dovezi că au schimbat modul în care luptă în alte locuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel