Zelenski s-a supărat pe americani: ”Creează panică. Aici nu e vorba despre Titanic”
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Volodimir Zelenschi s-a supărat pe americani
Volodimir Zelenschi s-a supărat pe americani
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat SUA, spunând că acestea dăunează economiei țării sale prin alimentarea nejustificată a panicii că Rusia ar putea plănui o invazie.

Rusia a masat peste 100.000 de soldați, împreună cu tancuri și armament greu, de-a lungul graniței, negând în același timp orice plan de invazie. Zelenski a declarat vineri că doar imaginile din satelit sunt insuficiente pentru a evalua amploarea acumulării militare și că situația nu a escaladat.

"Suntem recunoscători Statelor Unite pentru sprijinul acordat independenței și integrității noastre teritoriale", a declarat Zelenski presei străine vineri, în capitala Kiev. "Dar eu sunt președintele Ucrainei, sunt aici și cunosc mai multe detalii și am cunoștințe mai profunde decât orice alt președinte".

Comentariile sale vin pe fondul avertismentelor din ce în ce mai puternice ale SUA cu privire la planurile Rusiei și a rezistenței continue la astfel de previziuni din partea lui Volodimir Zelenski și a altor oficiali ucraineni hotărâți să își liniștească națiunea și piețele.

Problema a apărut din nou joi seara, când președintele american Joe Biden a avut o convorbire telefonică cu Zelenski. Biden i-a spus lui Zelenski "că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie", potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne.

Vești proaste din Ucraina înaintea discuțiilor dintre Biden și Zelensky

"Nu spun că o escaladare nu s-ar putea întâmpla", a declarat Zelenski vineri. "Spunem acest lucru deja de opt ani și o parte din teritoriile noastre sunt deja ocupate".

Zelenski îl critică pe Biden

Zelenski l-a criticat pe Biden înainte, după ce președintele american a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă ca Rusia să "avanseze" asupra vecinului său și că SUA și aliații săi nu au ajuns încă la un acord asupra modului în care să tragă Moscova la răspundere pentru "o incursiune minoră".

"Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore și națiuni mici. La fel cum nu există victime minore și durere mică în urma pierderii celor dragi", a replicat Zelenskiy într-un tweet.

În cel mai recent avertisment din partea SUA, generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat vineri reporterilor de la Pentagon că acumularea militară a Rusiei la granițele Ucrainei este mult mai mare decât cele din exercițiile militare anterioare și că dezlănțuirea acestor forțe asupra Ucrainei ar "duce la un număr semnificativ de victime". 

Reducerea personalului ambasadelor

Într-un alt semn al tensiunilor, oficialii ucraineni s-au opus, de asemenea, ca SUA să sfătuiască familiile angajaților ambasadelor din Ucraina să părăsească țara. Vineri, Zelenski a calificat acest lucru drept "o greșeală, pași greșiți de exagerare care nu ne ajută. Nu este vorba de Titanic aici".

În raportul Casei Albe despre convorbirea Biden-Zelenskiy se arată că președintele american "a precizat că, în ciuda plecării membrilor familiilor americane ale personalului ambasadei, ambasada SUA din Kiev rămâne deschisă și pe deplin operațională".

Ajutorul economic pentru Ucraina devine, de asemenea, o problemă din ce în ce mai urgentă. Ucraina are nevoie de până la 5 miliarde de dolari pentru a stabiliza economia, a declarat Zelenski. Hrivna a scăzut cu 8,4% față de dolar, una dintre cele mai slabe performanțe la nivel mondial, din noiembrie, când Rusia a masat din nou trupe la graniță.

Casa Albă a precizat că, în timpul convorbirii lor, Biden i-a spus lui Zelenskiy că SUA "explorează un sprijin macroeconomic suplimentar pentru a ajuta economia Ucrainei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel