Zidul Berlinului. 30 de ani de la căderea Cortinei de fier

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
S-a încheiat o perioadă istorică
S-a încheiat o perioadă istorică
  • S-a încheiat o perioadă istorică
"Cortina de fier" a semnificat separarea, inițial ideologică, apoi fizică, Europei occidentale de cea de Est, intrată sub influență sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial. O barieră care s-a prăbuşit în 1989 odată cu căderea Zidului Berlinului.

De unde vine expresia?

Metafora a fost popularizată de Winston Churchill: "De la Szczecin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier s-a lăsat peste continent", declara fostul premier britanic la 5 martie 1946, într-un discurs rostit în Statele Unite.

Paternitatea expresiei a fost atribuită însă scriitorului rus Vasili Rozanov, care a folosit-o în 1918, referindu-se la revoluţia bolşevică, în cartea "Apocalipsa vremurilor noastre": "Zăngănind, trosnind şi scârţâind, o cortină de fier coboară peste istoria Rusiei".

Frontieră ideologică, apoi fizică

Concepuă de liderii sovietici pentru a bloca ideologia occidentală, frontiera dintre Europa comunistă şi Occident s-a materializat treptat, pentru a stopa fuga cetăţenilor spre Vest. Creată în 1949 de Ungaria, apoi şi de alte ţări din blocul comunist, această linie de separare însemna sârmă ghimpată, şanţuri, ziduri de beton, alarme electrice, dispozitive de foc automat sau mine şi se întindea pe câteva mii de kilometri.

Zidul Berlinului

În Germania de est, regimul comunist a decretat, în 1952, o zonă de interdicţie pe o lăţime de 10 metri de-a lungul frontierei cu Republica Federală Germană (RFG), apărată cu sârmă ghimpată şi posturi de supraveghere. Totuşi, dispozitivul avea o fisură: Berlinul era separat în două părţi, una sub control sovietic, cealaltă sub control occidental, între care se putea circula fără mare dificultate. Circa trei milioane de oameni au reuşit să se refugieze în RFG via Berlinul de vest între 1952 şi 1961.

În 1961, regimul est-german a obţinut acordul Moscovei pentru a ridica Zidul Berlinului, prezentat drept o "baricadă antifascistă". Zidul, dublat în partea de est de un no-man's land, se întindea pe o lungime de 155 de kilometri, dintre care 43 scindau oraşul în două, de la nord la sud, iar 112 izolau enclava Berlinului de vest de teritoriul RDG. Era format în cea mai mare parte din beton armat şi grilaje metalice.

Trecere riscantă în Occident

Cetăţenii Europei de est nu se puteau deplasa în Occident decât în condiţii stricte. Totuşi, candidaţii la exod îşi asumau orice risc. Şase sute până la şapte sute de oameni, potrivit istoricilor, şi-au pierdut viaţa încercând să scape de regimul est-german.

Dintre aceştia, peste 100 şi-au găsit sfârşitul la Zidul Berlinului. Totuşi, circa 5000 de oameni au reuşit să treacă de acest obstacol, uneori folosind stratageme foarte ingenioase. O familie a reuşit să fugă în partea vestică pe o tiroliană improvizată de pe un acoperiş din Est susţinută de partea cealaltă a zidului de apropiaţi ai lor. Alţii au traversat înot fluviul Spree care traversează Berlinul, au trecut prin tuneluri sau ascunşi în maşini.

1989, momentul demolării

În mai 1989, Ungaria a hotărât redeschiderea graniţei cu Austria, ceea ce a generat prima breşă în Cortina de fier. La 19 august, peste 600 de est-germani aflaţi în vacanţă în Ungaria au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria, cu ocazia unui picnic paneuropean, pentru a fugi în Vest. A fost primul exod masiv de acest gen din 1961. Regimurile comuniste din Europa de est au început să cadă, iar URSS, condusă pe atunci de Mihail Gorbaciov, nu a intervenit.

RDG a fost zdruncinată de manifestaţii fără precedent. La 9 noiembrie, un înalt responsabil RDG-ist a fost luat pe nepregătite de ziarişti, întrebat fiind în legătură cu data intrării în vigoare a noilor drepturi de circulaţie pentru est-germani. "Din câte ştiu, imediat", a răspuns acesta, răspuns ce a declanşat un flux de mii de berlinezi din est spre posturile de control, ai căror gardieni, debusolaţi, au sfârşit prin a ridica barierele.

În noaptea care a urmat berlinezii au sărbătorit evenimentul urcaţi pe zidul pe care, cu târnăcoape și ciocane l-au fărâmat. Doi ani mai târziu, se fărâma un imperiu - URSS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Tokyo/ FOTO: Freepik
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

O scădere semnificativă
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...

Crin Antonescu
Nicușor Dan
George Simion / FOTO: Facebook
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

Țara vecină unde salariile vor crește substațial în 2025

Autoritățile au promis un plus de peste 9%.

Bitcoin / Foto: Freepik
Blackout /FOTO: Freepik
Analiză detaliată / FOTO: Freepik
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

Warren Buffett
iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor

pixel