Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Se prefigurează surprize? În nici un caz. De regulă, Rezerva Federală a SUA este cea care dă tonul, iar Fed a lăsat neschimbat dobânda sa de referință, spre bucuria piețelor americane care s-au înscris imediat pe un trend de creștere. Prin urmare, este de așteptat ca Banca Națională a Elveției (BNS), Norges Bank (Norvegia), Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală Europeană să procedeze la fel.
BNS este cea care va începe balul anunțurilor, iar scăderea inflaţiei la 1,4% în noiembrie, la cel mai coborât nivel din ultimii doi ani, pledează pentru menţinerea ratei principale de referinţă la 1,75%. O jumătate de oră mai târziu, Banca Norvegiei ar urma, de asemenea, să opteze pentru un status quo de 4,25%, deşi creşterea uşoară a inflaţiei în noiembrie a determinat o serie de economiști să avanseze alt scenariu.
Bătrâna doamnă de la Threadneedle Street ar trebui, de asemenea, să mențină rata la 5,25%. Decizia este așteptată la ora 13. În plus, încetinirea netă a creșterii salariale în luna octombrie în Regatul Unit ar trebui să alimenteze așteptările pentru o primă relaxare monetară începând cu sfârșitul primului semestru din 2024.
La rândul său, este de așteptat ca Banca Centrală Europeană să mențină cele trei rate principale de referință neschimbate, rata de depozit fiind stabilă la 4%. Decizia va fi anunțată la ora 14:15, iar Christine Lagarde va lua cuvântul la 14:45. Întrebarea este acum când și cu cât va reduce BCE dobânzile? În orice caz, orice decizie în acest sens ar urma să fie precedată de o revizuire a evoluției inflației, dar și creterii economice până în 2026.
Frederik Ducrozet, de la Pictet Wealth Management, atrage însă atenția că va fi nevoie de cel puţin două luni de scădere a inflaţiei după ianuarie 2024 pentru ca banca centrală să poată acţiona în direcția unei relaxări monetare.
Pe acest fundal, Consiliul European se reuneşte astăzi, la Bruxelles, pentru o reuniune de două zile, având pe ordinea de zi subiectele fierbinţi ale momentului, precum chestiunea ajutorului financiar acordat Ucrainei. La rândul său, OCDE trebuie să publice scenariile economice actualizate pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...