"Prioritatea zero a OMM este protejarea vieţii şi a bunurilor oamenilor împotriva extremelor meteorologice, climatice şi hidrologice.
În fiecare minut, în fiecare zi a anului.
În acest sens, sunt foarte fericit că tema Zilei Mondiale a Meteorologiei din anul 2022 este “Avertizări şi acţiuni timpurii: Informaţii Hidrometeorologice şi Climatice pentru Reducerea Riscurilor de Producere a Dezastrelor”.
Sub egida acestei teme, sunt sărbătorite marile realizari ale serviciilor meteorologice si hidrologice naţionale în domeniul îmbunătăţirii sistemelor de avertizare timpurie. De asemenea, sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei din acest an scoate în evidenţă activitatea foarte importantă a comunităţii care activează în domeniul reducerii riscurilor implicate de dezastre, activitate menită sa convertească avertizările timpurii în acţiuni imediate.
Totuşi, trebuie să fim vigilenți. Ne confruntăm cu numeroase provocări, mai ales în ceea ce priveşte atingerea obiectivului ca avertizările timpurii să ajungă la cunoştinţa celor mai vulnerabili dintre noi, care au cea mai mare nevoie de aceste avertizări, în cele mai îndepărtate locuri", transmite Prof. Petteri TAALAS.
"Schimbările climatice sunt deja vizibile, prin manifestări de vreme extremă din ce în ce mai numeroase, peste tot în lume. Vedem că se produc valuri de căldură, secete şi incendii de pădure din ce în ce mai intense. În atmosferă există mai mulţi vapori de apă, care produc precipitaţii extreme, consecinţa fiind inundaţiile devastatoare. Încălzirea oceanului alimentează furtuni tropicale din ce în ce mai puternice, iar creşterea
nivelului mărilor şi oceanelor amplifică impactul.
Ne aşteptăm ca acest curs negativ să continue. Concentraţiile gazelor cu efect de seră se află la niveluri record, ceea ce va duce la o continuă manifestare a schimbărilor climatice timp de decenii de acum înainte, precum şi la topirea gheţarilor şi la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor timp de sute de ani în viitor.
În afară de diminuarea schimbărilor climatice, adaptarea la acestea reprezintă o prioritate absolută, iar sistemele de avertizare timpurie constituie o metodă foarte importantă în direcţia adaptării", subliniază Prof. Petteri TAALAS.
Mesajul complet, aici.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...