TEME ȘI INVITAȚI D`ECONOMIC NEWS:
1. NOUTĂȚI DIN DOMENIUL ENERGIEI. Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy, vine la DC News! Vor fi curentul și gazele mai scumpe iarna viitoare? Ar trebui să punem bani deoparte pentru facturile de la iarnă? Cum vor arăta noile facturi începând de mâine? Ce prevede noul contract-cadru? Printre altele, acolo este prevăzut ca, în cazul clienților casnici, perioada de facturare să fie lunară, iar clienții vulnerabili (și nu numai) să beneficieze de eșalonarea plății facturilor.
Să se aștepte românii la trei facturi de curent pe martie? Zeci de mii de români au primit în această lună două facturi la curent. Atenţie, însă! Va veni şi a treia, de regularizare, spun unele companii. Ce explicații are ANRE? Modificările de softuri realizate de furnizori. Se plâng că au fost nevoiţi să modifice de 15 ori sistemele de facturare, într-un an şi jumătate. Cea mai recentă, la mijlocul lunii decembrie. De ce atât de multe schimbări, ce spune ANRE?
România furnizează 3% din electricitatea consumată de R. Moldova. Putem să le furnizăm mai mult? ANRE a aprobat decontarea a 13,78 miliarde lei, pentru furnizorii de energie care au aplicat măsurile de plafonare și compensare în facturi. Suma transmisă către Ministerul Energiei a fost de peste 2,67 miliarde lei. La ce sume să ne așteptăm pentru iarna următoare? Marii furnizori de energie electrică au obligația să trimită, la cererea clienților, oferte de furnizare de energie electrică cu prețuri dinamice, informează ANRE. Ce înseamnă preț dinamic pt români și cum s-ar putea reflecta în costurile din factură?
Hidroelectrica. De ce înaintează atât de greu emiterea facturilor și ce sfaturi are ANRE pentru clienții Hidroelectrica, clienți care așteaptă facturile și de aproape 1 an de zile.
Gaze. Începând de anul viitor, Bulgaria va primi anual 1 miliard de metri cubi de gaze naturale prin Alexandroupolis. Din Grecia. La noi când vor ajunge și dacă mai avem nevoie? Pentru că discuțiile inițiale vizau ruta de transport din Azerbaidjan prin Turcia, Grecia, Bulgaria și apoi în România. Când ar trebui să începem să înmagazinăm din nou gaz în depozite și dacă vor fi obligații producătorii să înmagazineze mai mult în acest an, comparativ cu anul trecut?
INVITAT:
-ZOLTAN NAGY, vicepreședinte ANRE
2. AGRCULTURA, LA PĂMÂNT. FERMIERII SUNT DISPERAȚI. ANUNȚURILE MOMENTULUI DIN AGRICULTURĂ. FERMIERII IES LA PROTESTE.
Ce spun fermierii, care sunt problemele cu care se confruntă? O asociație de fermieri români anunță un protest național pe 7 aprilie dacă guvernul nu ia decizii legate de cerealele din Ucraina. Ce decizii vor fermierii? Fermierii se plâng de sumele jignitoare acordate de Comisia Europeană pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români. Prețurile au scăzut de la 370 de euro/tona de grâu în noiembrie la 240 de euro acum. Mulți fermieri români au stocuri de marfă la ora actuală. Fermierii ucraineni nu respectă condiționalitățile de mediu, sunt mărfuri produse de insecticide și pesticide care nu sunt permise în România. Au fost și cazuri de marfă cu componentă de organisme modificate genetic, interzise în UE., se plâng fermierii. Comisia Europeană a propus despăgubiri de 10 milioane de euro pentru fermierii români, în timp ce aceștia ceruseră circă 200 de milioane de euro. Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru modul în care a calculat despăgubirile, iar șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea nu sunt suficiente. Mai există vreo șansă se primim vreun euro în plus?
Despăgubiri secetă. De ce nu a achitat Guvernul nici măcar acum despăgubirile pt seceta de anul trecut? Irigații. 1,5 miliarde de euro au fermierii români la dispoziţie pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii, în perioada 2023-2027. Totuşi, specialiştii spun că România nu poate iriga mai mult de 2 milioane de hectare pentru că nu avem suficientă apă. Cum creăm o strategie unitară de investiţii, care să urmeze nevoile fermierilor?
Masa de Paște. Carnea de miel, cu 30% mai scumpă de Paște. Ce prețuri anunță producătorii români? Și ouăle sunt tot mai scumpe. De ce? Cu cât au crescut prețurile în ultimul an? La sfârșitul anului trecut, ouăle ajungeau în România la cel mai ridicat preț din ultimii 16 ani, potrivit datelor Comisiei Europene. 208 euro costau 100 de kilograme de ouă, preț care nu a scăzut prea mult nici în primele luni ale acestui an, conform datelor europene.
INVITAT:
-VLAD MACOVEI, președintele Asociației Forța fermierilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...