Trump pierde din sprijinul fermierilor care acum se tem de consecințele tarifelor
Donald Trump a câștigat...
Datele promițătoare privind o inflație stabiliă în principalele economii europene a întărit argumentele Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzilor.
Produsul intern brut al celor 20 de țări care folosesc moneda euro a crescut cu 0,3% în ianuarie-martie, în ritm trimestrial, și o creștere de 0,5% în ritm anual, au arătat marți datele oficiale Eurostat, comparativ cu așteptările pieței care estimau că ce doi indici vor crește cu 0,2%, relatează Reuters.
De asemenea, cifra PIB-ului din trimestrul al patrulea a fost revizuită în scădere la un minus 0,1%, de la 0% anterior, ceea ce înseamnă că zona euro a intrat în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2023. PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.
Cifrele reflectă așteptările generale privind o redresare lentă în zona euro. FMI a prognozat la începutul acestei luni că PIB-ul țărilor din zona euro va crește cu 0,8% în acest an, dublu față de 2023, și cu 1,5% în 2025
Germania, cea mai mare economie din zona euro, a revenit pe creștere în primul trimestru cu o expansiune mai mare decât se aștepta de 0,2% față de trimestrul anterior, datorită exporturilor și investițiilor în construcții, care au fost stimulate de vremea neobișnuit de blândă din timpul iernii. Cu toate acestea, cifrele din trimestrul al patrulea au fost revizuite pentru a arăta o scădere mai profundă la sfârșitul anului 2023.
"Ce a fost mai rău a trecut în cele din urmă", a declarat UniCredit, spunând că o creștere a comerțului și o inflație mai mică vor duce probabil la o creștere moderată a Germaniei în trimestrele următoare.
Economia Spaniei a crescut cu 0,7% de la un trimestru la altul, depășind previziunile analiștilor, care estimau o creștere de 0,4%, datorită unui impuls al investițiilor și al consumului privat. Creșterea investițiilor a fost slabă în trimestrele anterioare, în ciuda utilizării fondurilor europene de redresare. Industria și construcțiile s-au extins în acest trimestru.
De asemenea, economia franceză a luat avânt în perioada ianuarie-martie, înregistrând o creștere ușor mai rapidă decât se preconiza, datorită unei accelerări a cheltuielilor de consum și a investițiilor întreprinderilor.
Creșterea este o veste bună pentru guvernul francez, care a atras critici acerbe din partea opoziției pentru modul în care gestionează economia după ce, în februarie, și-a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a câștigat...
Guvernul s-a decis în privința...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...
DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...
Anglo American reduce valoarea De Beers cu 2,9 miliarde...