Așa cum reiese din prevederile date de Executiv, o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitate este ca salariul de bază brut să fie de 3.000 de lei: „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului.”
Conform definiției din Codul muncii, salariul „cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Practic, salariul de bază este suma pe care o primește garantat angajatul în fiecare lună, celelalte componente fiind acordate în plus (acolo unde este cazul) în funcție de specificul fiecărei relații de muncă.
O altă condiție de bază pentru a beneficia de facilitatea ce constă în 200 de lei netaxabili, în cazul angajaților plătiți în 2023 cu salariul minim brut pe țară, este ca salariul de bază să fie de fix 3.000 de lei. Dacă un angajator scade salariul de bază actual pentru a beneficia de facilitate, atunci aceasta este inaplicabilă.
Facilitatea ce constă în 200 de lei netaxabili pentru angajații plătiți, în 2023, cu salariul minim brut pe țară de 3.000 de lei este prinsă în OUG 168/2022. Asta înseamnă că, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, se plătesc taxe ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.
Din moment ce una dintre condițiile pentru aplicarea facilității este ca salariul de bază brut să fie de fix 3.000 de lei, rezultă că cei 200 de lei netaxabili nu se pot aplica dacă salariul de bază brut este de la 3.001 lei în sus. Această situație vizează, în esență, cazurile în care angajatorul deja plătește în prezent salarii brute de peste 3.000 de lei.
Prin urmare, dacă angajatorul reduce salariul de bază brut, pentru a fi de 3.000 de lei și a putea beneficia, astfel, de cei 200 de lei netaxabili, ordonanța prevede că facilitatea nu se aplică: „Condiția (...) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri.”
Mai exact, perioada amintită în citat este între 9 decembrie 2022 (data la care a intrat în vigoare OUG 168/2022) și 31 decembrie 2023 (termenul de „expirare” al facilității).
Citește și: Cât costă dările la stat pentru noul salariu minim. Cât vor plăti firmele
În 2023 salariul minim brut va urca la 3.000 de lei din care 200 de lei netaxabili în 2022 vor fi incluși în mod obligatoriu în salariul minim de anul viitor.
Acest lucru conduce la o situație neobișnuită, dat fiindcă cei 200 de lei nu vor fi taxați și se vor lua în calcul la stabilirea pensiei. De reținut este și faptul că taxele pe care companiile le vor plăti la stat vor fi pentru suma de 2800 de lei și nu 3000 de lei.
Cu alte cuvinte, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, angajatorii vor plăti taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei. În același timp, cei 200 de lei netaxabili sunt luați în calcul inclusiv în cazul salariaților part time pentru care trebuie să se achite contribuții majorate la pensii și sănătate. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...