200 de lei în plus la salariu. În ce situația suma nu mai este netaxabilă
Autor: Georgel Simionică | 16 dec 2022, 08:13
Angajații primesc în plus 200 de lei care sunt netaxabili
Angajații primesc în plus 200 de lei care sunt netaxabili
Guvernul a introdus recent, prin OUG 168/2022, o facilitate general aplicabilă în 2023 pentru angajații care primesc un salariu de bază brut de 3.000 de lei (adică nivelul minim stabilit prin HG pentru anul viitor). Este vorba de cei 200 de lei netaxabili - adică pentru un salariu brut de 3.000 de lei se plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.

Așa cum reiese din prevederile date de Executiv, o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitate este ca salariul de bază brut să fie de 3.000 de lei: „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

Conform definiției din Codul muncii, salariul „cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Practic, salariul de bază este suma pe care o primește garantat angajatul în fiecare lună, celelalte componente fiind acordate în plus (acolo unde este cazul) în funcție de specificul fiecărei relații de muncă.

O altă condiție de bază pentru a beneficia de facilitatea ce constă în 200 de lei netaxabili, în cazul angajaților plătiți în 2023 cu salariul minim brut pe țară, este ca salariul de bază să fie de fix 3.000 de lei. Dacă un angajator scade salariul de bază actual pentru a beneficia de facilitate, atunci aceasta este inaplicabilă.

Facilitatea ce constă în 200 de lei netaxabili pentru angajații plătiți, în 2023, cu salariul minim brut pe țară de 3.000 de lei este prinsă în OUG 168/2022. Asta înseamnă că, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, se plătesc taxe ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.

Din moment ce una dintre condițiile pentru aplicarea facilității este ca salariul de bază brut să fie de fix 3.000 de lei, rezultă că cei 200 de lei netaxabili nu se pot aplica dacă salariul de bază brut este de la 3.001 lei în sus. Această situație vizează, în esență, cazurile în care angajatorul deja plătește în prezent salarii brute de peste 3.000 de lei.

Prin urmare, dacă angajatorul reduce salariul de bază brut, pentru a fi de 3.000 de lei și a putea beneficia, astfel, de cei 200 de lei netaxabili, ordonanța prevede că facilitatea nu se aplică: „Condiția (...) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri.”

Mai exact, perioada amintită în citat este între 9 decembrie 2022 (data la care a intrat în vigoare OUG 168/2022) și 31 decembrie 2023 (termenul de „expirare” al facilității).

Citește și: Cât costă dările la stat pentru noul salariu minim. Cât vor plăti firmele

În 2023 salariul minim brut va urca la 3.000 de lei din care 200 de lei netaxabili în 2022 vor fi incluși în mod obligatoriu în salariul minim de anul viitor.

Acest lucru conduce la o situație neobișnuită, dat fiindcă cei 200 de lei nu vor fi taxați și se vor lua în calcul la stabilirea pensiei. De reținut este și faptul că taxele pe care companiile le vor plăti la stat vor fi pentru suma de 2800 de lei și nu 3000 de lei.

Cu alte cuvinte, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, angajatorii vor plăti taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei. În același timp, cei 200 de lei netaxabili sunt luați în calcul inclusiv în cazul salariaților part time pentru care trebuie să se achite contribuții majorate la pensii și sănătate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Crossuri externe