50.000 conturi din România, sparte, au ajuns pe Darknet

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Vulnerabilităţile, exploatate de către infractorii cibernetici
Vulnerabilităţile, exploatate de către infractorii cibernetici
Aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date pe Darknet, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). 

Conturile sparte sunt din toate domeniile: conturi de e-mail, servere şi pagini web, platforme de vânzări online și de social media, instituţii publice, domeniul energetic şi cel financiar-bancar.

Din datele centralizate reiese că aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date pe Darknet, dintr-o listă cifrată la 11 milioane. Peste 2.000 asemenea conturi sunt cu domenii ".ro".

Specialiştii susţin că lista conturilor personale şi profesionale ale victimelor aparţin, atât domeniului instituţional, cât şi celui privat, iar principalele domenii afectate provin din zona conturilor de e-mail, servere şi pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernamentale, instituţii publice, domeniul energetic şi cel financiar-bancar.

Citește și: OUG aprobat pentru coplata în sănătate

Recomandarea experţilor în securitate cibernetică este ca utilizatorii notificaţi să îşi schimbe parolele folosite pe platformele instituţiilor publice, social media, email, servere şi orice alte servicii unde se autentifică cu ajutorul acelor date compromise.

De asemenea, acolo unde este posibil, să fie activată autentificarea în doi paşi (2FA), pentru a evita pierderea accesului la cont, în cazul în care parola a fost deja compromisă. 

"Alexandru Ciprian Angheluş (ProDefence), Oana Buzianu (Wintech) şi Mircea Scheau (Universitatea din Craiova) au publicat recent, cu sprijinul ISACA România şi CERT-RO, un studiu extrem de interesant referitor la acest caz. Studiul are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva "factorului uman" din interiorul unei organizaţii (...) Într-o lume în care unele acţiuni din mediul online ale utilizatorilor sunt monitorizate constant, profiling-ul ridică întrebări serioase şi solicită răspunsuri urgente cu privire la confidenţialitate, atunci când informaţiile private pot fi deduse din seturi de date mai mici sau mai mari", se arată în comunicatul CERT-RO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel