5G. Suma atrasă de Spania pentru atribuirea frecvențelor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Curtea de Conturi Europeană: Tehnologia de 5G va contribui cu până la o mie de miliarde de euro la PIB-ul european în 2021-2025
Curtea de Conturi Europeană: Tehnologia de 5G va contribui cu până la o mie de miliarde de euro la PIB-ul european în 2021-2025
Statul spaniol a strâns un miliard de euro la finalul procedurii de atribuirii de frecvenţe în banda 700 Megahertzi (MHz), destinate să permită introducerea tehnologiei mobile 5G, pentru care procedura de licitaţie a fost lansată marţi, informează AFP.

"Suma totală strânsă pentru totalul licenţelor atribuite a fost de 1,01 miliarde euro", a anunţat Ministerul spaniol al Economiei.

Cifra finală este cu puţin mai mare decât suma de pornire a licitaţiei, care a fost fixată de statul spaniol la 995 milioane de euro.

Frecvenţele în banda 700 Megahertzi (MHz) sunt considerate drept "frecvenţe de aur" datorită calităţii lor în ceea ce priveşte acoperirea teritoriului şi penetrarea undelor în clădiri, permiţând astfel oferirea de internet mobil în bandă largă de bună calitate în diferite situaţii.

"Pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri au fost derulat cu bine un număr total de 12 ture de licitaţii cu participarea a trei operatori care au fost autorizaţi să participe", Orange, Vodafone şi Telefonica, a precizat Ministerul spaniol al Economiei.

Licenţele au fost atribuite pentru o perioadă de minim 20 şi maxim 40 de ani.

Aceste licitaţii pentru atribuirea de frecvenţe 5G s-au derulat într-o atmosferă calmă în Spania, unde introducerea reţelelor 5G nu a generat aproape nicio polemică privind impactul asupra mediului sau asupra sănătăţii, spre deosebire de alte state europene, precum Franţa, unde tehnologia 5G a generat reacţii ostile din partea unei porţi a opiniei publice.

Spania a organizat deja alte două runde de licitaţii pentru atribuirea de frecvenţe 5G, una în 2018 pentru frecvenţele în banda 3,6-3,8 GHz şi alta la începutul acestui an pentru frecvenţele în banda 20 MHz, care permit dezvoltarea de servicii care necesită o capacitate foarte puternică.

Proiectul de Lege 5G, dezbătut în regim de urgență în Senat

În România, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îşi propunea anterior să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G în ultimul trimestru din 2020. Cu toate acestea, la mijlocul lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, a declarat că acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul lui 2020.

La începutul lunii februarie a acestui an, ANCOM a anunţat, în Planul de acţiuni al instituţiei pentru 2021, că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.

Ulterior, Eduard Lovin a estimat că încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi lejer 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), calculat la un preţ total de pornire de 2,5 miliarde de lei, cum este specificat în proiectul Legii bugetului pe anul 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel