"Ca om de turism cu experienţă de peste 35 de ani iau act cu surprindere şi indignare de propunerea absurdă a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (...) de a impune o taxă asupra turiştilor români care călătoresc în afara ţării, taxă sugerată sub pretextul promovării României. Această idee este complet nejustificată şi anticoncurenţială. Mentalitatea comunistă a unor hotelieri din România, care se concentrează exclusiv pe creşterea preţurilor, şi nu pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor, reprezintă o insultă la adresa industriei turismului şi a turiştilor români. Aceşti hotelieri par să dorească să închidă turiştii români în ţară, forţându-i să se cazeze în hoteluri scumpe şi neîngrijite. Este inacceptabil să se sugereze că acesta ar fi modelul de dezvoltare pentru turismul românesc", a precizat Burcea, într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
Acesta a adăugat că iniţiativa FPTR aminteşte de "România comunistă, când aveam nevoie de aprobări pentru plecări "în afară"".
"Domnul Nicolae Istrate, vicepreşedinte FPTR, a fost secretar de partid la ITHR (Întreprinderea de Turism, Hoteluri, Restaurante din vremea comunismului) Bucureşti. Probabil de aceea are această gândire. Noi, cei care gândim lucid şi realist în turism, fie că suntem agenţi de turism, hotelieri ori transportatori, credem că fiecare destinaţie ar trebui să îi stimuleze pe turişti să vină. Nu să îi penalizeze pe cei care nu vor. Altfel, să ne amintim de România comunistă, când aveam nevoie de aprobări pentru plecări "în afară" şi trebuia să depunem paşapoartele, la revenire, la secţia de Miliţie. Mă întreb dacă această perioadă reprezintă modelul propunerii FPTR, ori Coreea de Nord, care primeşte turişti totuşi, dar îi lasă "un pic" mai "greu" să iasă din ţară pe proprii cetăţeni", a spus reprezentantul organizaţiei de profil.
Alin Burcea a menţionat, totodată, că, în România, există Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD) care colectează bani, "mulţi bani pentru promovare, dar nu fac nimic".
"Nu putem ignora faptul că suntem parte a Uniunii Europene, unde libera circulaţie a cetăţenilor este un drept fundamental. Ministerul Turismului nu doreşte să aloce resurse pentru promovarea ţării noastre în mod eficient, pentru că aceste sume nu pot fi consumate. Avem Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD) care colectează bani, mulţi bani pentru promovare, dar nu fac nimic. De ce nu fac? De ce stau? De ce trebuie taxe noi, când avem taxele turistice, de staţiune? Mai util ar fi să avem un fond de asigurare pentru biletele de avion care ar putea despăgubi turişti în cazul unor anulări sau, mai ales, insolvenţe sau falimente ale unor companii aeriene. Sau să avem în continuare voucherele de vacanţă în formula consacrată, pentru care ANAT şi agenţiile de turism au militat atât, primind şi "mulţumiri" adecvate de la colegii de la FPTR. În final, reamintesc faptul că agenţiile de turism au 19% TVA la comision, iar hotelurile şi restaurantele au 9% în prezent. Noi nu am cerut ca lor, hotelierilor, să le crească TVA. Firmele private nu propun creşteri de taxe", a subliniat Alin Burcea.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis, marţi, într-un comunicat de presă postat pe pagina oficială de Facebook a organizaţiei, că taxa de promovare turistică percepută cetăţenilor români care călătoresc în străinătate ar urma să fie colectată de agenţiile de turism, platformele de rezervări şi alţi intermediari similari, fiind ulterior virată în contul OMD-ului naţional, într-un mod similar cu colectarea taxei speciale de promovare, cunoscută sub titulatura de "taxă de staţiune" sau "city tax".
"Se analizează un proiect mai vechi promovat de o altă organizaţie patronală din industria turismului, care propune instituirea unei taxe similare în valoare de 1 euro pentru fiecare bilet vândut pentru zborurile către destinaţi externe. Un argument important în această discuţie este exemplul Turciei, unde turismul contribuie cu 10% la PIB şi unde cetăţenii turci sunt supuşi unei taxe fixe de 12 euro pentru fiecare călătorie în străinătate", se arată în comunicatul FPTR.
Estimările Federaţiei mizează pe obţinerea a 15 milioane de euro, anual, din colectarea acestei taxe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...