A dat mâna cu Putin și a fost dat afară: povestea unui spion devenit europarlamentar

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Fernand Kartheiser, eurodeputat și fost agent dublu al CIA și GRU
Fernand Kartheiser, eurodeputat și fost agent dublu al CIA și GRU
Fernand Kartheiser, parlamentar ADR și eurodeputat, recunoaște că a fost agent dublu în anii ’80 și provoacă un nou scandal după o întâlnire cu aliați ai lui Putin.

Un nou scandal politic zguduie Luxemburgul și Parlamentul European, după ce Fernand Kartheiser, deputat al formațiunii conservatoare ADR și europarlamentar, a confirmat că în timpul Războiului Rece a fost agent dublu, lucrând simultan pentru serviciile secrete sovietice și CIA. Dezvăluirile vin într-un moment sensibil, în care serviciile de informații luxemburgheze sunt anchetate pentru abuzuri, iar relațiile UE-Rusia se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Recrutat de sovietici, folosit de americani

Informația a fost publicată inițial de ziarul „d'Lëtzebuerger Land” și confirmată de Kartheiser pentru cotidianul „Luxemburger Wort”. Politicianul a povestit că, în perioada 1986-1987, pe când studia la Academia Diplomatică din Viena, a fost abordat de serviciul secret sovietic (GRU), care a încercat să-l recruteze. În loc să accepte, a apelat la Serviciul de Informații din Luxemburg (SREL), iar la sugestia acestuia și a CIA, a devenit agent dublu.

„Am livrat informații de la surse sovietice către SREL și CIA până la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Kartheiser. Acesta a calificat întreaga operațiune drept un „succes” pentru contrainformațiile luxemburgheze și a subliniat importanța serviciilor secrete într-un stat mic precum Luxemburg.

Anchetă parlamentară și suspiciuni de spionaj intern în Luxemburg

Revelațiile vin într-un context tensionat, în care activitatea SREL este examinată de o comisie parlamentară de anchetă. Autoritățile au percheziționat sediile serviciului, în cadrul unei investigații privind presupuse interceptări ilegale și spionaj împotriva membrilor elitei politice luxemburgheze. În paralel, „Afacerea Bommeleeër” – o serie de atentate misterioase din anii ’80 – este revizitată în instanță, ridicând întrebări despre incompetența sau complicitatea serviciilor secrete.

Vizita la Moscova: motivul expulzării din grupul conservator european

După decenii de activitate discretă, Kartheiser a revenit recent în centrul atenției publice, după ce a efectuat o controversată vizită de două zile la Moscova. Acolo s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai regimului Putin, printre care Alexander Grușko (viceministru de externe) și Leonid Sluțki (membru al Dumei). Vizita sa a ignorat un ultimatum al grupului conservator ECR din Parlamentul European, dominat de Frații Italiei (Giorgia Meloni) și Partidul Lege și Justiție din Polonia. Drept consecință, Kartheiser va fi exclus din ECR în această săptămână.

În ciuda scandalului, eurodeputatul se declară mulțumit de „succesul” deplasării și a sugerat că a primit o ofertă de afiliere din partea unui alt grup politic, posibil cel al „Patrioților” lui Viktor Orbán.

Declarații controversate: între condamnarea invaziei și reluarea narativului Kremlinului

Deși a calificat invazia Ucrainei de către Rusia drept „ilegală”, Fernand Kartheiser a reiterat mai multe puncte de vedere rusești, punând la îndoială eficiența sancțiunilor occidentale și susținând că Putin nu ar avea intenții de extindere a războiului către state membre NATO.

Întrebat dacă mai are legături cu GRU, fostul agent a spus că „totul s-a încheiat acum 30 de ani” și a refuzat să ofere detalii despre activitatea sa de spion: „Nu voi spune ce am făcut în serviciul secret.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel