Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
”Desigur, există o oarecare cădere la bursă, dar restul parametrilor au rămas stabili. Din punctul meu de vedere este o dovadă că economia se consolidează, rezistă la șocuri politice. Nu vorbim de termen lung, unde termenii discuții s-ar schimba, cu siguranță. Deocamdată însă, ne aflăm în niște parametri care ar trebui să ne mai calmeze puțin. Este adevărat, după șocul de duminică, de la alegerile prezidențiale, suntem foarte enervați, foarte emoționați, există o psihoză care s-a creat. Pentru momentul nu există un pericol mare. Dar mare atenție, pentru că, pe termen mai îndelungat, lucrurile să fie diferite în sens negativ”, atrage atenția profesorul de economie Mircea Coșea.
Inegalitățile care deranjează
Invitat la emisiunea ”Income”, de la Antena3 CNN, Mircea Coșea a amintit că, în România, nivelul de trai a crescut. A crescut în toată lumea, de altfel, dar diferențiat, iar asta a fost o aroganță din partea elitelor. Politicianismul deranjează foarte mult. Românii nu mai sunt aceiași ca acum 10 ani. Românii au început să învețe politică și viață modernă. Merg în străinătate, văd ce se întâmplă. Nu mai suportă ca Bucureștiul să fie la nivelul unor orașe occidentale, iar la 40 de kilometri să fie mediu. Nu mai suportă să vadă că pensia unuia crește cu 80 de lei și a altuia cu 4000 de lei. Toate aceste inegalități chiar pe fondul unor realizări frumoase deranjează. Nu știu dacă este ideologie, dar am ajuns la aroganța unui sistem politic atât de politicianist încât a înlocui politica economică cu propaganda economică”, a spus profesorul de economie.
Este treaba altora
”Și să ai propagandă economică permanentă menită să vândă niște imagini care nu au nimic în comun cu realitatea - iar aici exemplul cel mai elocvent este modul în care s-a vândut legea pensiilor. Pentru că s-a vândut un produs care era cu totul altceva decât ceea ce era de fapt. Eu sper, în momentul acesta, că există politicieni care văd că există o nemulțumire. Nu este o greșeală. Există o nemulțumire: cum o tratăm, cum o îndepărtăm, asta este treaba altora”, a precizat profesorul Coșea.
Cine ne mai dă bani? China?
Într-un exercițiu de imaginație, el a explicat ce s-ar întâmpla dacă, prin absurd, România ar ieși din UE. Dar, a punctat Mircea Coșea, ”cât ne-a adus nouă Uniunea Europeană. Dacă facem un calcul al fondurilor atrase ca urmare a intrării noastră în această mare familie, al fondurilor venite de la UE, ajungem peste 100 de miliarde de euro, ca să nu mai vorbim la miliardele care au venit ca investiții tocmai pentru că suntem membri ai acestei Uniuni. Dacă ieșim, cine ne mai dă nouă acești bani, având în vedere că România nu se autofinanțează acum. De unde îi luăm? Din Rusia? Nu, pentru că Rusia nu mai are bani. Rămâne doar China. Dar întrebarea pe care oamenii trebuie să și-o pună este: asta vrem? Mai ales că banii care vor veni din altă parte vor veni cu condiții, nu vin pe gratis.
Pe de altă parte, ni se spune că avem resurse, pe care să le folosim pentru noi. Dar cu ce fonduri vom putea pune în funcțiune resursele energetice, dacă nu avem cooperare internațională, dacă nu avem sprijin internațional?”, s-a întrebat profesorul Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...