Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Într-o astfel de situație se pune întrebarea cine plătește pagubele și ce se întâmplă dacă șoferul respectiv fuge de la locul accindentului.
În primă fază, șoferii păgubiți trebuie să fie atenți la momentul în care a fost încheiată asigurarea celui vinovat de producerea accidentului, deoarece aceasta intră în vigoare a doua zi după ce a fost încheiată, ci nu în aceeași zi, ca în cazul rovinietei.
Potrivit Legii nr. 132/2017 pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie o asigurare RCA este valabilă:
- în ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, cu condiția încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
- în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.
De la această regulă fac însă excepție polițele RCA încheiate pentru mașinile care urmează să fie înmatriculate, care sunt valabile din momentul eliberării contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării ori înregistrării vehiculului.
Ulterior, șoferii păgubiți trebuie să se prezinte la poliție pentru constatarea daunelor în termen de 24 de ore de la momentul producerii accidentului, nu mai târziu.
Conform Codului rutier citat de Avocatnet, „conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați (...) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”.
Citește și: RCA. Cât PLĂTEȘTI dacă nu ai DAUNE și CÂND intră în vigoare plafonarea
Ce variante există în cazul unui hevicul fără RCA
În cazul în care un autoturism a fost avariat, iar șoferul nu are asigurare RCA sau a fugit de la locul accidentului și prin urmare rămâne neidentificat, șoferul păgubit se poate adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).
BAAR, care este o asociație profesională, independentă și autonomă a tuturor societăților de asigurare, îndeplinește atribuții de organism de plată a despăgubirilor sau de compensare.
Conform Legii nr. 132/2017, BAAR intervine în calitate de organism de plată a despăgubirilor în cazul accidentelor provocate pe teritoriul României în următoarele situații:
- dacă vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât și pentru vătamărea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces;
- dacă vehiculul sau tramvaiul rămâne neidentificat, se acordă despăgubiri doar pentru vătămarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces. Despăgubiri pentru daune materiale se acordă cu aplicarea unei franșize de 500 de euro echivalent în lei, dacă în urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății unei persoane o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile;
- în situația producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA.
Documente necesare pentru BAAR
Pentru a solicita intervenția BAAR, cei interesați trebuie să completeze un formular de avizare daune și să trimită următoarele documente:
- actul din care rezultă vinovăția și circumstanțele producerii accidentului;
- autorizația de reparații eliberată de poliție pentru vehiculul avariat, în copie;
- actul doveditor al proprietății asupra bunului avariat;
- actul de identitate al solicitantului, în copie.
Potrivit unui ghid pus la dispoziția celor interesați de către BAAR actele se pot transmite prin e-mail, răspunsul instituției fiind dat ulterior în termen de 30 de zile de la data la care documentele au fost trimise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...