Acest test poate prezice pacienții infectați cu COVID-19 care prezintă riscul de a muri

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Acest test poate prezice pacienții infectați cu COVID-19 care au cele mai mari șanse de a muri
Acest test poate prezice pacienții infectați cu COVID-19 care au cele mai mari șanse de a muri
O descoperire în detectarea ratei de mortalitate a pacienților infectați cu coronavirus a fost detectată cu ajutorul inteligenței artificiale și ar putea reprezenta un progres uriaș în modul în care experții vor lupta cu COVID-19 în viitor.

Acesta identifică 14 proteine din sânge asociate cu supraviețuirea și utilizează nivelurile plasmatice pentru a calcula riscul de mortalitate cu câteva săptămâni înainte de rezultat, spun oamenii de știință.

O singură mostră de la un bolnav în stare critică poate fi analizată de inteligența artificială.

Descoperirea ar putea depăși una dintre marile provocări ale pandemiei.

Virusul este mai periculos în cazul persoanelor în vârstă sau al celor cu probleme de sănătate preexistente, dar cercetătorii vor putea acum să analizeze riscul pentru persoanele mai tinere care prezintă anomalii statistice, devenind extrem de bolnave.

Co-autorul, profesorul Florian Kurth, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, a declarat: "Imaginea clinică a Covid-19 este extrem de diversă - de la asimptomatică la boli foarte grave și deces. Pentru medici, este dificil să estimeze riscul individual pentru un pacient de deteriorare sau de deces".

Echipa internațională a examinat biomarkerii într-o cohortă similară de pacienți care erau toți grav bolnavi. Aceștia se aflau la terapie intensivă și necesitau ventilație cu terapie suplimentară de înlocuire a organelor.

VILA care bate toate RECORDURILE în SUA. Este IMPRESIONANT VIDEO

Sistemele de sănătate din întreaga lume se luptă să găzduiască pacienții grav bolnavi - mai ales dacă sunt considerați cu risc ridicat.

Evaluările actuale în medicina de terapie intensivă prezintă o fiabilitate limitată în ceea ce privește identificarea celor mai vulnerabili.

Cercetătorii au analizat nivelurile a 321 de proteine din probele de sânge prelevate în 349 de momente de la 50 de persoane tratate în Germania și Austria.

O metodă de învățare automată a fost utilizată pentru a găsi legături între proteinele măsurate și supraviețuirea pacienților.

Profesorul Kurth a declarat: "Am găsit 14 proteine care, în timp, s-au schimbat în direcții opuse în cazul pacienților care supraviețuiesc în comparație cu pacienții care nu supraviețuiesc la terapie intensivă.

"Este interesant faptul că s-a constatat anterior că nivelurile plasmatice ale tuturor proteinelor au fost modificate de Covid-19, în funcție de gravitatea bolii. Acest lucru ne face să fim deosebit de încrezători în constatările noastre."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel