Guvernul a decis să ieftinească aceste locuințe

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Târg imobiliar
Târg imobiliar
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației a propus Guvernului o ordonanță de urgență care soluționează dublarea din 2020 a prețurilor de vânzare și chirie a locuințelor pentru tineri.

OUG-ul prin care este vizată reducerea prețului apartamentelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), pentru a le face mai accesibile acestora, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, astfel că acesta se aplică deja.
Mai exact, potrivit OUG nr. 55/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 628/2021, prețurile de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor, care au fost mărite semnificativ, și chiar dublate, în unele cazuri, în anul 2020, sunt readuse la o valoare similară celei din 2019.

"La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care soluționează dublarea din 2020 a prețurilor de vânzare și chirie a locuințelor ANL și previne o nouă majorare de preț", a transmis, printr-un comunicat de presă publicat joi, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, cu ocazia adoptării proiectului care, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a devenit OUG nr. 55/2021, deja în vigoare.

Cine poate beneficia de o locuință ANL. Acte necesare

Mai exact, spre deosebire de ce stabilea legislația din domeniu până recent, prețurile locuințelor ANL se bazează pe costul de construcție al imobilului, din care se scad amortizarea și costul chiriei plătite de tinerii care locuiesc în acel apartament și care doresc să îl cumpere.

După cum este prevăzut în OUG-ul publicat, prețul de vânzare al locuințelor nu pornește de la costul construirii unui nou imobil, în general, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, din care se deduc, în funcție de localitate, o valoare mai mare sau mai mică din amortizare și chiria plătită.

Ținând cont de faptul că, în funcție de regiunea sau chiar localitatea în care este construit un imobil, costurile cu construirea lui sunt diferite, “locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală”, așa cum a mai subliniat ministrul.

Asta înseamnă că locuințele ANL au devenit, prin acest OUG, mai accesibile, iar tinerii își pot cumpăra, astfel, mult mai ușor o locuință. „Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil. Decizia Guvernului de astăzi (joia trecută - n. red.) este un ajutor pentru tineri în acest sens”, a mai declarat ministrul cu ocazia adoptării de joi a noii ordonanțe.

Astfel cum stabilește legislația din domeniu, valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de care depinde, în final, prețul locuințelor ANL și valoarea chiriilor pentru acestea, trebuie actualizată în vara fiecărui an. În 2020, deoarece valoarea de înlocuire pe metru pătrat a crescut considerabil, prețul locuințelor destinate tinerilor a înregistrat o creștere similară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel